~

............................................... "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
Μαραθώνας είναι κωμόπολη της βορειοανατολικής Αττικής και έδρα του "Δήμος Μαραθώνος" ομώνυμου δήμου. Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την "Μάχη του Μαραθώνα" ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών.
Πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο. Αργότερα (στην αρχαιότητα) ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις "Προβάλινθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Προβάλινθος" και "Τρικόρυθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τρικόρυθος" οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την "Τετράπολη (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τετράπολη" της Αττικής. Από το Μαραθώνα προέρχονται οι όροι "Μαραθωνοδρόμος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Μαραθωνοδρόμος" και "Μαραθώνιος"
"Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια".

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Για την πραγματοποίηση της ερευνητικής δειγματοληπτικής γεώτρησης στην περιοχή του ΧΥΤΑ Γραμματικού


Προς το γραφείο του σφου βουλευτή Γιώργου  Πάντζα.


Τον Αύγουστο 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα αποφάσισε να πραγματοποιήσει ερευνητική δειγματοληπτική γεώτρηση στην περιοχή του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Η δειγματοληψία θα ενισχύσει με αδιάσειστα στοιχεία την έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος και θα οδηγήσει σε ανατροπή της χωροθέτησης του έργου του ΧΥΤΑ Γραμματικού.
 Έχουν παρέλθει επτά μήνες από τότε και η απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου αυτή δεν έχει υλοποιηθεί παρά το επείγον του θέματος.
Κατά πληροφορίες το θέμα έχει «σκαλώσει» στη γνωμοδότηση του δασαρχείου Καπανδριτίου. Παρ΄ όλο που η Διεύθυνση Δασών της Αγίας Παρασκευής όπως και η Β΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων έχουν γνωμοδοτήσει θετικά για το θέμα, το δασαρχείο Καπανδριτίου από το Δεκέμβριο που έχει πραγματοποιήσει αυτοψία στο χώρο δεν έχει απαντήσει.
Έχει παρέλθει τρίμηνο από την τελευταία υποβολή του αιτήματος. (αρ.πρωτ. 29140/15-11-2012 αίτηση του Δήμου Μαραθώνα για αδειοδότηση δειγματοληπτικής γεώτρησης προς τη Δ/νση Πολεοδομίας Παλλήνης). Ταυτόγχρονα είχε κατατεθεί και επιστολή επίσπευσης.
Όλα τα παραπάνω δηλ.
Α)  η αίτηση με το σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα των τριών θέσεων όπου ζητάει ο Δήμος Μαραθώνα να γίνουν οι δειγματοληπτικές γεωτρήσεις
Β) Η επιστολή επίσπευσης του Δήμου λόγω του κατεπείγοντος του θέματος
Γ) Η θετική γνωμάτευση της Β΄ΕΠΚΑ (Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων)
Δ) Η θετική γνωμάτευση της Διεύθυνσης Δασών της Αγ. Παρασκευής,
 βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στο Δασαρχείο Καπανδριτίου όπως πληροφορηθήκαμε.
Παρά τις προσπάθειες να βρεθεί ο Δασάρχης αυτός δεν εμφανίζεται πουθενά.
Θα πρέπει να καταγγελθεί η περίπτωση σε αρμόδιους φορείς (Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Υπουργείο Γεωργίας στον τύπο κλπ)

Να αναφέρουμε εδώ ότι ανάλογη άδεια προ δυο ετών είχε πετύχει να εκδώσει εντός μόλις  15 ημερών η Επιτροπή κατά των ΧΥΤΑ των δημοτών μας. Δυστυχώς όμως η αστυνομία απέτρεψε τη γεώτρηση και ενώ είχε φτάσει στο χώρο το γεωτρύπανο το οποίο πληρώσανε μέλη της επιτροπής. Τότε με προφορική παρέμβαση του Δημάρχου Παλλήνης ανακλήθηκε αναιτιολόγητα η άδεια της γεώτρησης. Καμιά αντίδραση δεν εκδηλώθηκε τότε από μέρους του Δημάρχου Μαραθώνα για την ενέργεια του Δημάρχου Παλλήνης.

Το πρόβλημα είναι ότι και η δημοτική αρχή του Μαραθώνα δεν έχει κινηθεί για να εγκαλέσει τον δασάρχη που παράτυπα  δεν εκδίδει την σχετική γνωμοδότηση εδώ και τρεις μήνες. Υπάρχουν τρόποι για να αναγκαστεί για αυτό αν ενεργούσε αναλόγως (Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσια Καταγγελία κλπ). Όμως φαίνεται ότι η καθυστέρηση δεν απασχολεί τον Δήμαρχο. Απλά να αναφέρω ότι και πριν δυο μήνες όταν αναζητήσαμε πληροφορίες για την υπόθεση στο γραφείο Δημ Συμβουλίου εκείνη τη στιγμή ακούγοντας μας, κάποια υπάλληλος τηλεφώνησε για να ενημερωθεί, χωρίς φυσικά αποτέλεσμα όπως δείχνουν τα γεγονότα από τότε.

Ένα άλλο δείγμα της αδιαφορίας (επιεικώς) της Δημοτικής Αρχής για το θέμα του ΧΥΤΑ είναι η απουσία για ακόμη μια φορά από τις σχετικές συζητήσεις στην Περιφέρεια. Όπως είναι γνωστό την Τρίτη 12-2-2013 το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όμως η απουσία του Δήμου Μαραθώνα ήταν εκκωφαντική, καθώς ο κ. Περιφερειάρχης επί δεκάλεπτο αποδομούσε τα επιχειρήματα των προσφυγών μας παρουσιάζοντας ελλιπή στοιχεία αποσιωπώντας και διαστρεβλώνοντας άλλα. Όμως δυστυχώς δεν ήταν ο Δήμαρχος εκεί να υπερασπιστεί την υπόθεση. Δυστυχώς δεν δόθηκε ο λόγος σε συμπολίτες μας της Επιτροπής Αγώνα κατά των ΧΥΤΑ που παραβρίσκομασταν. Ευτυχώς το κενό της απουσίας σε κάποιο βαθμό κάλυψαν ο σφος βουλευτής Γιώργος Πάντζας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ελάσσονος  αντιπολίτευσης (της αριστεράς και οι οικολόγοι) που σφυροκόπησαν τις δρομολογημένες επιλογές της περιφέρειας.
Για ακόμη μια φορά παράμεινε σιωπηλός ο Δήμαρχος και ήταν απών όπως και σε άλλες κρίσιμες στιγμές της υπόθεσης. Πρόσφατα  προκηρύχθηκαν τα σκανδαλώδη εργοστάσια που θα καίνε απορρίμματα σκορπώντας το θάνατο στην περιοχή μας.
Βούιζε  ο τύπος μήνες τώρα αλλά ο Δήμος μας έμεινε σιωπηλός. Ουσιαστικά σιωπή αποδοχής των δρομολογημένων επιλογών της περιφέρειας.

Μαραθώνας 19-2-2013
Από την οργάνωση Μαραθώνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Βασίλης Δελαγραμμάτικας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου