~

............................................... "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
Μαραθώνας είναι κωμόπολη της βορειοανατολικής Αττικής και έδρα του "Δήμος Μαραθώνος" ομώνυμου δήμου. Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την "Μάχη του Μαραθώνα" ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών.
Πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο. Αργότερα (στην αρχαιότητα) ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις "Προβάλινθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Προβάλινθος" και "Τρικόρυθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τρικόρυθος" οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την "Τετράπολη (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τετράπολη" της Αττικής. Από το Μαραθώνα προέρχονται οι όροι "Μαραθωνοδρόμος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Μαραθωνοδρόμος" και "Μαραθώνιος"
"Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια".

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Λευτέρης Παπαδόπουλος: «Σταμάτησα να γράφω στα ΝΕΑ, ήμουν 54 χρόνια…»


Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Προσωπικά» της Έλενας Κατρίτση, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για το τέλος της συνεργασίας του με τα ΝΕΑ.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Από 1η του Γενάρη σταμάτησα να γράφω, αλλά μου φαίνεται καιρός ήτανε, στα ΝΕΑ ήμουν 54 χρόνια. Εκεί άρχισα κι εκεί τελείωσα. Υπάρχει ενδεχόμενο κάποια στιγμή να ξαναγράψω. Δεν βλέπεις πια τις «ματιές», ίσως τις ξαναδείς.»

video:




Πηγή: http://www.gossip-tv.gr/showbiz/story/244400/video-leyteris-papadopoylos-stamatisa-na-grafo-sta-nea-imoyn-54-hronia#ixzz2KExV4K7x



Λευτέρης Παπαδόπουλος δημοσιογράφος, στιχουργός και ποιητής.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου 1935. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες, από την Προύσσα ο πατέρας του και από τη Ρωσία, Νοβοροσίσκι η μητέρα του. Πέρασε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος και από το 1959 συνεργάζεται ανελλιπώς με την εφημερίδα «Τα Νέα». 

Έχει γράψει τα βιβλία: «Επαρχίες της Αθήνας», «Η Τουρκία χωρίς φερετζέ»,« Οι παλιοί συμμαθητές»,«Ζω από περιέργεια», «Όλα είναι ένα ψέμα», « Μάνος Λοΐζος», «Εν αρχή είν' ο Καζαντζίδης», «Είναι γλεντζές, πίνει γάλα», «Δώδεκα πόντους και μισό», «Να συλληφθεί το ντουμάνι», « Μάγκες πιάστε τα γιοφύρια» καθώς και την μεταγραφή «Άσμα ασμάτων». Είναι παντρεμένος με την σκηνοθέτιδα Ράια Μουζενίδου και έχει γράψει μαζί της τα θεατρικά έργα «Εν βρασμώ ψυχής» και «Ο γολγοθάς μιας ορφανής ανύπαντρης μητέρας» (σάτιρα). Έχει γράψει και παρουσιάσει αναρίθμητες τηλεοπτικές εκπομπές και συνεργάστηκε ως στιχουργός σε δεκάδες ταινίες και musical. Ανάμεσά τους : «Γλυκιά Ίρμα» με την Έλλη Λαμπέτη, « Εύθυμη χήρα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, «Άννυ», «Ο Δρόμος» και πολλά άλλα. Κυκλοφορούν τρία βιβλία με τραγούδια του: «Τα τραγούδια γράφουν την ιστορία τους», «Εκατό ανέκδοτα τραγούδια» και «Τα τραγούδια μου».
Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και διατέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Μουσικοσυνθετών Ελλάδος. 
Ανέλαβε δημοσιογραφικές αποστολές στην Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη, Ασία και Αφρική.Έχει τιμηθεί με βραβείο δημοσιογραφικού διαγωνισμού ΕΣΑΤ (1965), το βραβείο Μπότση (1995),το βραβείο Παυσανία (2009). Η ΕΣΗΕΑ τον τίμησε επίσης για την προσφορά του, απονέμοντάς του το ανώτατο βραβείο της "ΞΕΝΟΦΩΝ" (2009). Έχει βραβευθεί από τον δήμο Αθηναίων δύο φορές και είναι επίτιμος δημότης του δήμου Πατρέων και Μήθυμνας. 
Έχει γράψει περί τα 1200 τραγούδια με τους πιο σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές. Έχει μεταφράσει ποίηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, του Πάμπλο Νερούδα και του Ναζίμ Χικμέτ. Ο δίσκος του «Ο Δρόμος», με αντίτυπα άνω του 1.000.000, κατέχει το ελληνικό ρεκόρ πωλήσεων. Έχει δύο παιδιά, τον Νότη (δημοσιογράφο) και την Υακίνθη (ηθοποιό) και δύο εγγόνια, την Μαρία-Νεφέλη και τον Λευτέρη. Είναι γνωστός οπαδός της ΑΕΚ.

Τίτλοι Βιβλιων του (2011) Thalassa, Μίλητος (2011) Θάλασσα, Μίλητος (2010) Μάγκες πιάστε τα γιοφύρια..., Εκδόσεις Καστανιώτη (2010) Μάγκες πιάστε τα γιοφύρια..., Εκδόσεις Καστανιώτη (2010) Το βρώμικο '89, Κάκτος (2009) Δώδεκα πόντους και μισό, Εκδόσεις Καστανιώτη (2007) Εν αρχή ην ο Καζαντζίδης, Εκδόσεις Καστανιώτη (2006) Είναι γλεντζές, πίνει γάλα, Εκδόσεις Καστανιώτη (2006) Τα τραγούδια γράφουν την ιστορία τους, Ιανός [κείμενα, στίχοι] (2006) Τα τραγούδια γράφουν την ιστορία τους, Ιανός [κείμενα, στίχοι] (2004) 100 ανέκδοτα τραγούδια, Ιανός (2004) 100 ανέκδοτα τραγούδια, Ιανός (2004) Να συλληφθεί το ντουμάνι!, Εκδόσεις Καστανιώτη (2002) Thalassa, Τοπίο (2002) Θάλασσα, Τοπίο (2002) Όλα είναι ένα ψέμα, Εκδόσεις Καστανιώτη (2002) Τα τραγούδια μου, Κάκτος (2000) Ζω από περιέργεια, Εκδόσεις Καστανιώτη (2000) Μάνος Λοΐζος, Κάκτος (1996) Τα τραγούδια μου, Κάκτος (1995) Οι παλιοί συμμαθητές, Εκδόσεις Καστανιώτη
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα (2012) Εν βρασμώ ψυχής, Δίπυλον Εντός των Τειχών (2012) Ο Γολγοθάς μιας ορφανής ανύπαντρης μητέρας, Δίπυλον Εντός των Τειχών (2011) Το ελληνικό τσίγκινο παιχνίδι, Gramma (2010) Κίτρινο και μαύρο, Περι Τεχνών (2008) Γιώργος Νταλάρας: Σαν τραγούδι μαγεμένο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2008) Στέλιος Καζαντζίδης: "Εγώ είμαι ένας τραγουδιστής", Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (2006) Ο γολγοθάς μιας ορφανής ανύπαντρης μητέρας, Ιανός (1997) Έρωτας σε πρώτο πρόσωπο, Κέδρος
Μεταφράσεις (2011) Shakespeare, William, 1564-1616, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Δίπυλον Εντός των Τειχών (1995) Άσμα ασμάτων, Εκδόσεις Καστανιώτη
Στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου εχουν μελοποιήσει .. Μ. Λοϊζος, Γ. Σπανός, Σ. Ξαρχάκος, Χ. Νικολόπουλος, Μ. Θεοδωράκης, Μ. Πλέσσας, κά.. Τραγουδούδησαν : Καζαντζίδης, Χ. Αλεξίου, Γ. Νταλάρας, Β. Μοσχολιού, Γ. Μπιθικώτσης, Γ. Πάριος, Δ. Γαλάνη, ΜΑΒΙΛΗ ΑΛΕΚΑ, ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΑΛΙΜΠΕΡΤΗ ΑΛΕΚΑ, ΚΟΚΟΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, ΜΗΤΣΙΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΚΩΧ ΜΑΡΙΖΑ, ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, ΛΟΙΖΟΣ ΜΑΝΟΣ, ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ ΒΙΚΥ, ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΣ, ΚΑΛΑΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ, ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΓΑΛΑΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΠΑΡΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΑΡΕΖΗ ΤΖΕΝΗ, ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ κ.ά.

_____________________
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου