~

............................................... "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
Μαραθώνας είναι κωμόπολη της βορειοανατολικής Αττικής και έδρα του "Δήμος Μαραθώνος" ομώνυμου δήμου. Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την "Μάχη του Μαραθώνα" ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών.
Πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο. Αργότερα (στην αρχαιότητα) ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις "Προβάλινθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Προβάλινθος" και "Τρικόρυθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τρικόρυθος" οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την "Τετράπολη (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τετράπολη" της Αττικής. Από το Μαραθώνα προέρχονται οι όροι "Μαραθωνοδρόμος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Μαραθωνοδρόμος" και "Μαραθώνιος"
"Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια".

Σάββατο, 1 Απριλίου 2017

Διάλεξη µε θέµα: "Η Πριήνη της Καρίας / Μικρά Ασία: Μια πόλη των ελληνιστικών χρόνων µε «σύγχρονες» εγκαταστάσεις" - το Σάββατο 1η Απριλίου, ώρα 19:00,στο 2ο Γυµνάσιο Ν. Μάκρης

      ΕΚΔΗΛΩΣΗ            


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεµόνων του 2ου Γυµνασίου Ν. Μάκρης
σας προσκαλεί σε διάλεξη µε θέµα:

Η Πριήνη της Καρίας / Μικρά Ασία: Μια πόλη των ελληνιστικών χρόνων µε «σύγχρονες» εγκαταστάσεις
Η διάλεξη θα γίνει το Σάββατο 1η Απριλίου, ώρα 19:00,στο 2ο Γυµνάσιο Ν. Μάκρης.
Οµιλητής: Μάρτιν Κρέεµπ, αρχαιολόγος. Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστηµίου Πατρών
~~~~~~~~~~
Η Πριήνη της Καρίας (Ιωνία, Μικρά Ασία) µετά από την καταστροφή της από τους Πέρσες (4ο αι. π.Χ.;) επανοικοδοµήθηκε στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και κατοικήθηκε έως τον 14ο αι. µ.Χ. Από τότε εγκαταλείφθηκε, και τα ερείπια της σώζονται ιδιαίτερα καλά. Μεγάλο µέρος της ανασκάφηκε στο τέλος του 19ου αι.(1895-1899). Κατά την επανίδρυσή της χρησιµοποιήθηκε το λεγόµενο Ιπποδάµειο πολεοδοµικό σύστηµα (τύπου σκακιέρας, µε ισοµεγέθη ορθογώνια οικόπεδα, κεντρικούς οδικούς άξονες και µια κεντρική αγορά· σηµερινά παραδείγµατα για σύγκριση η Ερέτρια, η Πάτρα και άλλες πόλεις – όχι η Αθήνα). 

Η Πριήνη διαθέτει
• εκτενή συστήµατα ύδρευσης και αποχέτευσης,
• δρόµους µε πλακόστρωση,
• ιδιωτικές οικίες (στην αρχαιότητα διώροφες),
• ναούς,
• δηµοτική αγορά,
• θέατρο,
• γυµνάσιο,
• στάδιο,
• το τείχος,
• και µια ακρόπολη σε βράχο ψηλά πάνω από την πόλη.

Στη διάλεξη θα παρουσιασθούν ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, σχέδια – αναπαραστάσεις και σύντοµα επεξηγηµατικά κείµενα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Θα χαρούµε πολύ να έρθετε πολυπληθέστατα: µαθητές, γονείς, καθηγητές και φίλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου