~

............................................... "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
Μαραθώνας είναι κωμόπολη της βορειοανατολικής Αττικής και έδρα του "Δήμος Μαραθώνος" ομώνυμου δήμου. Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την "Μάχη του Μαραθώνα" ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών.
Πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο. Αργότερα (στην αρχαιότητα) ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις "Προβάλινθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Προβάλινθος" και "Τρικόρυθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τρικόρυθος" οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την "Τετράπολη (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τετράπολη" της Αττικής. Από το Μαραθώνα προέρχονται οι όροι "Μαραθωνοδρόμος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Μαραθωνοδρόμος" και "Μαραθώνιος"
"Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια".

Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

«Ακρωτηριασμένη η Ευρώπη χωρίς Ελλάδα & Κύπρο»: από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργούΑλ. Τσίπρα


 Ενημέρωση από την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα

Στην Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας - Ως απόλυτη προτεραιότητα έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας τη στήριξη της κυβέρνησης στην προσπάθεια της Κύπρου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό - Κάλεσμα στην Τουρκία να σεβαστεί την αρχή της καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο απηύθυνε ο πρωθυπουργός σε κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη(η φωτογραφία από τον Φιλελεύθερο που καλύπτει λεπτό προς λεπτό την επίσκεψη - δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες):


Από την επίσκεψη στην Κύπρο:
12:15 Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) για την υποδοχή και για τα ζεστά του λόγια. Τον ευχαρίστησε επίσης «για τις ευχές και την υποστήριξη στο δύσκολο έργο που μόλις μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός». Πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο που επέλεξε το πρώτο του επίσημο ταξίδι να γίνει στην Κύπρο. Μας δένει τόσο η λαμπρή κοινή μας ιστορία όσο και ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Ένα κοινό μέλλον ευρωπαϊκό και μεσογειακό με πολύ σημαντικές δυνατότητες, είπε. Παρά την οικονομική κρίση, η όποια έχει επιβαρύνει Έλληνες και Κύπριους με θυσίες άδικες τα τελευταία χρονιά, εντούτοις η Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή, σημείωσε. Πρόσθεσε ότι «με την παρουσία μου εδώ θέλω να υπογραμμίσω προς πάσα κατεύθυνση το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου -Ελλάδας και τις προσπάθειες για βιώσιμη και δίκαιη λύση στο κυπριακό». Αποτελεί την λυδία λίθος τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για την ευρύτερη περιοχή , είπε χαρακτηριστικά. Ανταλλάξαμε με τον Πρόεδρο σκέψεις και από κοινού να συνομολογούμε ότι θα εργαστούμε σκληρά, ανέφερε.
Θα υποστηρίξουμε σταθερά τις προσπαθείς της ΚΔ για δίκαιη και βιώσιμη λύση στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ επί τη βάση της ΔΔΟ, τόνισε. Μόλις ολοκληρώσαμε ουσιαστικές,  γόνιμες συνομιλίες, οι οποίες επιβεβαίωσαν πλήρως τη συναντίληψη μας στον τομέα των διμερών σχέσεων. Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται στο ίδιο μήκος κόμματος, συμπλήρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Έστειλε παράλληλα μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας ότι η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ στην ΑΟΖ, με την έλευση του Μπαρπαρόζ συνιστά κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις αναγκαίες συνομιλίες ανάμεσα στις δυο πλευρές. Συνομιλίες που πρέπει να συνεχιστούν χωρίς απειλές από την Τουρκία.
Η επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο της συνεχείας της ΚΔ και της ιδιότητας της ως μέλους της ΕΕ θα ωφελήσει όλο τον κυπριακό λαό, ε/κ και τ/κ και θα επιτρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία των χωρών της περιοχής δίνοντας μια νέα προοπτική, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι θα απελευθερώσει νέες θετικές δυνάμεις και νέα δεδομένα για τις χώρες τις περιοχής. Η Ελλάδα, είπε,  βρίσκεται σε μια νέα φάση διαπραγμάτευσης με τους εταίρου. Αυτή η διαπραγμάτευση γίνεται με Όρους ισοτιμίας μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ευτυχής κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα είναι επωφελής για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Αντέξαμε σκέψεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αποφασίσαμε ότι και αυτή τη μάχη  θα τη δώσουμε μαζί, κατέληξε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Αλ. Τσίπρα, εαν η Κυβέρνησή του θα τολμήσει οριοθέτηση της ΑΟΖ με την ΚΔ και δικαίωμα στους μουσουλμανους της Θράκης να εκλεγουν μουφλή καθώς και δημιουργία τεμένους στην αθήνα, απάντησε ότι τα βήματα της Νέας Κυβέρνησης πρέπει να είναι προσεκτικά. "Εχουμε νεα κυβέρνηση με ριζοσπαστικές αλλαγές αλλά όχι κυβέρνηση που θα κάνει βήματα στον αερα χωρίς να μπορεί να τα μελετήσει. Ριζοσπαστικό είναι αυτό που μπορεί να δώσει ασφάλεια προοπτική και συνέχεια.  Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι τομή και συνέχεια, δηλαδή διεκδίκιση και ασφάλεια στο διεθνές πλαίσιο".
Ευρώπη χωρίς Ελλάδα – Κύπρο είναι ακρωτηριασμένες
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την άρνηση των δανειστών σε ότι αφορά τις εξαγγελίες Τσίπρα για το ελληνικό χρέος αλλά και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι  η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη λαϊκή εντολή που έλαβε  για ισχυρή διαπραγμάτευση με την τρόικα. Τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, γι αυτό και πρέπει να ληφθούν μεγάλες αποφάσεις.  Ο Συριζα και η νέα κυβέρνηση, πρόσθεσε,  σηματοδοτούν την ανάγκη για στροφή της Ευρώπης στην ατζέντα της ανάπτυξης και την κοινωνικής συνοχής. ΕΕ και Ευρωζώνη χωρίς Ελλάδα και Κύπρο, τόνισε, είναι ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιοανατολικότερο άκρο τους. 
Επισήμανε ότι αποτελούμε πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ταραγμένη περιοχή, επισημαίνοντας  πως χρειάζεται σύνεση και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι πρέπει να δούμε πως η ομάδα των κρατών ασπάζεται  την ανάγκη στροφής στην ανάπτυξη, μετατρέποντας τη θεώρηση σε πράξη. Σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στην ίδια γραμμή για τη δημιουργία αλλαγών.
Ν.Αναστασιάδης: Επαναβεβαιώθηκε ο στόχος για επίλυση του Κυπριακού
Την βαθύτατη ικανοποίησή του για την παρουσία του νέου Πρωθυπουργού στην Κύπρο, εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών στο Προεδρικό Μέγαρο. Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε οτι η επίσκεψή του, αποδυκνύει το γνωστό και ειλικρινές ενδιαφέρον και την διαχρονική στήριξη της Ελλάδας, προς τον Κυπριακό Ελληνισμό.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επεσήμανε ότι προηγήθηκε ειλικρινής διάλογος μέσα απο τον οποίο επαναβεβαιώθηκε ο στόχος για λύση του κυπριακού. "Συμφωνήσαμε σε συντονισμό προσπαθειων για αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ΑΟΖ για να επαναρχίσει ουσιαστικός διάλογος που θα δημιουργεί προοπτικές". Παράλληλα επανέλαβε προς τους τουρκοκυπρίους ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν σε όλους και τα έσοδα θα είναι προς όφελος του συνόλου των μόνιμων κατοίκων της Κύπρου
11:20 Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Κύπρου και Ελλάδας. Προηγήθηκε κατ' ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.
View image on Twitter     
10:20 Οι πρώτες δηλώσεις Αναστασιάδη - Τσίπρα:
10:12 Ο Αλέξης Τσίπρας, συνομιλώντας με το Νίκο Αναστασιάδη στο σαλονάκι του προεδρικού, επεσήμανε ότι το ταξίδι του στην Κύπρο έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. "Η κύπρος είναι στην καρδιά και στο μυαλό μας. Η προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης", ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και δηλώσεις στα ΜΜΕ.
   
10:05 Στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε η απόδοση τιμών και κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Name
Name
10:00 Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξήλθε του Προεδρικού προκειμένου να υποδεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό
Name
09:55 Πρωτοφανης η προσέλευση ξένων ΜΜΕ στο Προεδρικό Μέγαρο όπου φθάνει σε λίγο Αλέξης Τσίπρας
 09:45 Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν πολύ θετικά αποτελέσματα από τις επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στην Κύπρο εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι θα διεξαχθεί ανοικτός και ειλικρινής διάλογος για το πώς αντιμετωπίζονται τα διάφορα θέματα και κυρίως το Κυπριακό. Τόνισε επίσης ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί τη νέα αρχή της ενισχυμένης συνεργασίας Λευκωσίας - Αθήνας. 

Το πρόγραμμα της επίσκεψης:

Δύο υπουργοί της ελληνικής Κυβέρνησης συνοδεύουν τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κατά την επίσκεψή του σήμερα στη Κύπρο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.
Αργότερα, ο πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα και θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου θα έχει συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο B'.
Το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακολούθως θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου θα έχει συνομιλίαμε τον πρόεδρο του σώματος Γιαννάκη Ομήρου και χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Στη συνέχεια θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Βουλής, ενώ το βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει προς τιμήν του επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα σε Ρώμη και Παρίσι:

Την Τρίτη 3/2, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι.
Όπως αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ, οι δύο πρωθυπουργοί θα γευματίσουν μαζί στην έπαυλη της Ρώμης Ντόρια Παμφίλι, όπου ο Ρέντσι συνηθίζει να υποδέχεται πολλούς από τους ξένους προέδρους και πρωθυπουργούς. Κύρια θέματα συζήτησης αναμένεται να είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και η στενότερη συνεργασία των μεσογειακών χωρών.
Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στο Παρίσι, προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο και θα συναντηθεί. Την ίδια μέρα θα συναντηθεί και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, όπως έγινε γνωστό το βράδυ του Σαββάτου.
- από το: http://left.gr/news/stin-kypro-o-al-tsipras-synehis-enimerosi-vinteo-fot#sthash.OZsxyKT9.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου