~

............................................... "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
Μαραθώνας είναι κωμόπολη της βορειοανατολικής Αττικής και έδρα του "Δήμος Μαραθώνος" ομώνυμου δήμου. Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την "Μάχη του Μαραθώνα" ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών.
Πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο. Αργότερα (στην αρχαιότητα) ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις "Προβάλινθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Προβάλινθος" και "Τρικόρυθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τρικόρυθος" οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την "Τετράπολη (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τετράπολη" της Αττικής. Από το Μαραθώνα προέρχονται οι όροι "Μαραθωνοδρόμος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Μαραθωνοδρόμος" και "Μαραθώνιος"
"Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια".

Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

Για την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών


Είναι λυπηρό ότι και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γραμματικάκης, εσχάτως και πολιτικός!, ευρωβουλευτής με το "Ποτάμι", τον βλέπετε στην δεξιά στην εικόνα με τον αρχηγό του, είναι μέσα σε κείνους που ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο τη νομοθεσία που επιτρέπει στα κράτη μέλη της Ε.Ε. να αποφασίσουν τα ίδια για την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, ανοίγοντας δηλαδή ουσιαστικά τον δρόμο στις εταιρείες βιοτεχνολογίας να εισχωρήσουν στα χωράφια της Ευρώπης με τα δηλητήριά τους. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές που ψήφισαν υπέρ: Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος (Ποτάμι), Γιώργος Κύρτσος και Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ). Τρεις στους πέντε Κρητικοί!..., και φυσικά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ.... Και είναι λυπηρό ακόμα ότι το θέμα αυτό πέρασε στα "ψιλά" εν μέσω προεκλογικού πυρετού... Εδώ και δεκαετίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελούσε το μέτωπο αντίστασης, λόγω της διαρκούς πίεσης των λαών της Ευρώπης, στις μεγάλες πολυεθνικές που παράγουν σπόρους οι οποίες προσπαθούν να περάσουν την ελεύθερη καλλιέργεια των ΓΤΟ.
 Πλέον, η ευθύνη απαγόρευσης καλλιέργειας μεταφέρεται στα κράτη-μέλη, που ευλόγως είναι πιο αδύναμα το καθένα μόνο του απέναντι σε εταιρείες-κολοσσούς.Οι ενεργοί πολίτες σ' όλη τη χώρα συνεχίζουμε να επισημαίνουμε τους κινδύνους από την καλλιέργεια και την κατανάλωση Γ.Τ.Ο., απαιτώντας πλέον από την Ελληνική Βουλή να προστατεύσει την υγεία και το περιβάλλον μας. Ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός αναφέρει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι καλλιέργειες Γ.Τ.Ο. δεν θα "μολύνουν" άλλα προϊόντα και να αποφεύγουν την οποιαδήποτε "διασυνοριακή μόλυνση" ("μόλυνση" εδαφών/καλλιεργειών γειτονικών χωρών), ενώ μελέτες έδειξαν ότι η γύρη φυτών ΓΤΟ μπορεί να ταξιδέψει μέχρι και 16 μίλια. Μόνο η απαγόρευση των Γ.Τ.Ο. μας προστατεύει - Οι αλλαγές θα είναι μη αναστρέψιμες.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Φρένο στα μεταλλαγμένα βάζει η Ρωσία: απαγορεύει τις καλλιέργειες και τις εισαγωγές. Το ίδιο να κάνει και η ελληνική κυβέρνηση.
Τους προηγούμενους μήνες, οι νομοθέτες στη Ρωσία σχεδίαζαν να εξισώσουν τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, με τρομοκρατικές ή εγκληματικές πράξεις εναντίον του κοινωνικού συνόλου. Μάλιστα, πρότειναν αυστηρές τιμωρίες για τους παραβάτες, οι οποίοι θα αντιμετωπίζονταν σαν εγκληματίες και σαν υποκινητές οικολογικών εγκλημάτων ή ακόμη και γενοκτονιών.
Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε επίσημα τον Ρωσικό Ομοσπονδιακό Κώδικα Διοικητικών Παραβάσεων, στον οποίο εμπεριέχεται άρθρο που ορίζει ότι οποιοσδήποτε πολίτης παραβιάζει τις υποχρεωτικές οδηγίες για σήμανση των τροφίμων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, θα τιμωρείται από το νόμο. 
Σύμφωνα με το νόμο, κάθε φυσικό πρόσωπο που παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία θα τιμωρείται με πρόστιμο έως και 50.000 ρούβλια (890 δολάρια), ενώ για τις επιχειρήσεις τα πρόστιμα θα φτάνουν τα 150.000 ρούβλια (πάνω από 5300 δολάρια). Τα συγκεκριμένα πρόστιμα, βέβαια, είναι πολύ μικρά για πολυεθνικές εταιρείες που λειτουργούν σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ωστόσο, προβλέπονται και άλλες ποινές εκτός από τα απλά χρηματικά πρόστιμα.
Συμπληρωματικά, θα γίνονται τακτικοί έλεγχοι, ειδικά σε μεγάλες εταιρείες τροφίμων και όσα προϊόντα περιέχουν γτο χωρίς ειδική σήμανση, θα κατάσχονται. Με αυτό τον τρόπο, θα ασκηθεί πίεση στις πολυεθνικές εταιρείες, ώστε τα προϊόντα με γτο να φέρουν ευκρινή σήμανση, για να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι τρώνε.
Σήμερα, οι Ρώσοι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, εγκρίνοντας νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να απαγορευτεί η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών επί ρωσικού εδάφους. Μόνη εξαίρεση, η καλλιέργεια για αυστηρά ερευνητικούς σκοπούς με στόχο την επιστημονική τεκμηρίωση των βλαβερών συνεπειών για τον ανθρώπινο οργανισμό από την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων. Ο νέος νόμος απαγορεύει επίσης τις εισαγωγές προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ορίζοντας αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.
Ο πρόεδρος Πούτιν, στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να κρατήσει τα γενετικά τροποποιημένα μακριά από την Ρωσία, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό, ότι η χώρα δεν θα εισάγει πλέον γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, δηλώνοντας ότι η Ρωσία έχει πολύ χώρο για να παράγει τα δικά της βιολογικά προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου