~

............................................... "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
Μαραθώνας είναι κωμόπολη της βορειοανατολικής Αττικής και έδρα του "Δήμος Μαραθώνος" ομώνυμου δήμου. Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την "Μάχη του Μαραθώνα" ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών.
Πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο. Αργότερα (στην αρχαιότητα) ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις "Προβάλινθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Προβάλινθος" και "Τρικόρυθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τρικόρυθος" οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την "Τετράπολη (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τετράπολη" της Αττικής. Από το Μαραθώνα προέρχονται οι όροι "Μαραθωνοδρόμος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Μαραθωνοδρόμος" και "Μαραθώνιος"
"Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια".

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Ν. Χουντής: Το Τελικό Πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για το ΧΥΤΑ Γραμματικού

Λονδίνο 20-03-2014

« ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ» του ΧΥΤΑ Γραμματικού !!!!!!
Η Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης.
Φίλες και Φίλοι του Ενιαίου Δήμου Μαραθώνα,
Ο Αγώνας μας βρίσκεται στην ποιο κρίσιμη καμπή του !!!

Το νου σας!!!!!!!!!!!!!!!

Με Εκτίμηση
Κυριάκος Γκίκας
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Δελτίο Τύπου

  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ  

· Τo Πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού· Στον εισαγγελέα η υπόθεση για παράνομη, ακατάλληλη και επικίνδυνη χωροθέτηση· Ν. Χουντής «Κυβέρνηση και Περιφέρεια συμπράττουν στη συγκάλυψη ενός τεράστιου εγκλήματος»

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Δελτίο Τύπου
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
·       Τo Πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού
·       Στον εισαγγελέα η υπόθεση για παράνομη, ακατάλληλη και επικίνδυνη χωροθέτηση
·       Ν. Χουντής «Κυβέρνηση και Περιφέρεια συμπράττουν στη συγκάλυψη ενός τεράστιου εγκλήματος»

Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στην τελική της Έκθεση, επιβεβαιώνει ότι ο ΧΥΤΑ Γραμματικού εγκυμονεί κινδύνους για τον υδροφόρο ορίζοντα και κατασκευάζεται πάνω σε ρέμα, κατά παράβαση της νομοθεσίας αλλά και των κριτηρίων χωροθέτησης, γεγονός που καθιστά το έργο εξαιρετικά επικίνδυνο για το περιβάλλον, και παραπέμπουν την υπόθεση στον Εισαγγελέα.
Μετά την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μετά από επιτόπια έρευνα επισήμανε, ότι σε πολλούς ΧΥΤΑ στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και στο Γραμματικό «η χωροθέτηση είναι το λιγότερο προβληματική, καθώς συνεπάγεται  κινδύνους ρύπανσης των υδάτων (υπόγειων και επιφανειακών, σε κοιλάδες, ποτάμια και θάλασσα) και ότι τα γεωλογικά χαρακτηριστικά στο Γραμματικό δεν φαίνεται να είναι κατάλληλα, λόγω αστάθειας και/ ή υδατοπερατότητας του εδάφους», και  οι Έλληνες Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, βεβαιώνουν ότι το έργο γίνεται κατά παράβαση της νομοθεσίας και παραπέμπουν στον Εισαγγελέα την Περιφέρεια Αττικής, ως κύριο του έργου αλλά  και την κατασκευάστρια κοινοπραξία, λόγω σειράς εξαιρετικά σοβαρών παραβάσεων στη χωροθέτηση και κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού.
Στην πράξη βεβαίωσης παράβασης που εξέδωσαν οι Επιθεωρητές, διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει ρέμα το οποίο εκβάλει στον Ευβοϊκό κόλπο και το οποίο διέρχεται μέσα από τον χώρο που κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ γεγονός το οποίο απαγορεύεται απολύτως από την νομοθεσία. Οι Επιθεωρητές επισημαίνουν ότι «η κατασκευή ΧΥΤΑ στη συγκριμένη θέση εμπίπτει στο βασικό σημείο καταλληλότητας με ποινή αποκλεισμού της» δηλαδή ότι η θέση θα έπρεπε να είχε απορριφθεί ως ακατάλληλη για την κατασκευή του ΧΥΤΑ και μόνο εξ αυτού του λόγου.
Όπως επισημαίνεται, η ύπαρξη του ρέματος, διαπιστώθηκε «επί τόπου κατά τις  αυτοψίες», από «χάρτες της Γεωλογικής Υπηρεσίας Στρατού»,  από «Γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Ν.Α. Αττικής», αλλά και από ομολογία της ίδιας της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του  ΥΠΕΚΑ, η οποία παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει ότι υπάρχει ρέμα, αδειοδότησε το έργο!!
Επίσης, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, επισημαίνουν ότι προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις «εμφάνισης φρεατίου- επικρεμάμενου υδροφορέα (δηλαδή ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους)  παρά  το γεγονός ότι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ψευδώς αναφέρεται ότι το βάθος του υδροφόρου ορίζοντα είναι στα 90 μέτρα. Τονίζεται μάλιστα ότι μέσα στον χώρο του ΧΥΤΑ καταγράφηκαν πηγές και πηγάδια η ύπαρξη των οποίων παραβιάζει τα κριτήρια καταλληλόλητας χωροθέτησης που η ίδια η Πολιτεία είχε θέσει (ΠΕΣΔΑ) αφού  δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων.
Στην Έκθεσή τους οι Επιθεωρητές, εκτός από τα παραπάνω, παραπέμπουν στον Εισαγγελέα την Περιφέρεια και την Κοινοπραξία και για σειρά άλλων παραβάσεων όπως ότι «η μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων κατασκευάζεται σε άλλη θέση από την προβλεπόμενη», ότι υπήρξε «υπέρβαση κλίσεων των πρανών του κυττάρου του ΧΥΤΑ» και άλλα.
Με αφορμή το Πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι προφανές τόσο με την επιτόπια έρευνα και απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Γραμματικό που δημοσιεύτηκε πριν ένα μήνα, όσο και από την σημερινή «Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης» των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ότι η χωροθέτηση του έργου του ΧΥΤΑ Γραμματικού, έχει γίνει σε ακατάλληλο χώρο, παραβιάζοντας κατάφωρα την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο το περιβάλλον.
 Αυτό που γίνεται επιπλέον σαφές, είναι ότι τόσο η  Περιφέρεια Αττικής όσο και αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, γνώριζαν το τεράστιο πρόβλημα, προσπαθούν να το «κουκουλώσουν» κρύβοντας έγγραφα και στοιχεία. Συμπράττουν στη συγκάλυψη ενός τεράστιου εγκλήματος σε βάρος του περιβάλλοντος και των  κατοίκων της Αττικής».
Στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις μπορείτε να βρείτε την πράξη βεβαίωσης παράβασης και το διαβιβαστικό προς τον Εισαγγελέα.

Διαβάστε ακόμα:20.03.2014                                                          Το Γραφείο Τύπου

Νικόλαος Χουντής
Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
chountis@syn.gr
Πλ.Ελευθερίας 1, 105 53 Αθήνα
τηλ. : 210 3378528 - 531
Φαξ : 210 3219781
nikolaos.chountis@europarl.europa.eu
B-1047 Bruxelles/Brussel
Tel : 0032 2 28 45663
F-67070 Strasbourg
Tel : 0033 3 881 75663
www.chountis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου