~

............................................... "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
Μαραθώνας είναι κωμόπολη της βορειοανατολικής Αττικής και έδρα του "Δήμος Μαραθώνος" ομώνυμου δήμου. Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την "Μάχη του Μαραθώνα" ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών.
Πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο. Αργότερα (στην αρχαιότητα) ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις "Προβάλινθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Προβάλινθος" και "Τρικόρυθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τρικόρυθος" οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την "Τετράπολη (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τετράπολη" της Αττικής. Από το Μαραθώνα προέρχονται οι όροι "Μαραθωνοδρόμος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Μαραθωνοδρόμος" και "Μαραθώνιος"
"Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια".

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Εκδηλώσεις μνήμης για τον Γρ. Λαμπράκη το Σαββατοκύριακο στον Μαραθώνα και Νέα Μάκρη

540DD6DAC178302CC2B2FDAE6F9AA7C6
Ένα διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στον Μαραθώνα το προσεχές Σαββατοκύριακο (1-2 Ιουνίου), προκειμένου να αποδοθεί τιμή στην μνήμη του αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη, που δολοφονήθηκε πριν από 50 χρόνια.
«Οι αγώνες του Λαμπράκη και η διεθνής του προβολή έχει ταυτιστεί με τον Μαραθώνα. Διότι από τον Τύμβο του Μαραθώνα (σύμβολο νικηφόρας αντίστασης στην ξένη επιβουλή) ξεκίνησε ο Γρ. Λαμπράκης την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, η οποία είχε προγραμματιστεί να καταλήξει στην Πνύκα. Η πορεία απαγορεύτηκε από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή και η πραγματοποίησή της από τον Γρ. Λαμπράκη (και λίγους συνοδοιπόρους του που μπόρεσαν να ξεφύγουν από τα μπλόκα της χωροφυλακής)  αποτέλεσε πράξη πολιτικής ανυπακοής στις τότε συνθήκες έξαρσης του ψυχρού πολέμου και του ακραίου αντικομμουνισμού» αναφέρεται στο κάλεσμα των διοργανωτών, της πολιτικής κίνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ του Μαραθώνα και της Ανατολικής Αττικής.
Εκτός από την Πορεία Ειρήνης που έχει προγραμματιστεί για τις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου (από τον Τύμβο του Μαραθώνα μέχρι το Λιμάνι της Ν. Μάκρης), στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα διεξαχθούν και ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα – ντοκιμαντέρ με  το χρονικό της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, απαγγελία ποιημάτων καθώς και μουσική συναυλία- το πρόγραμμα των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ. Κατά τη διάρκεια του διημέρου Ειρήνης και Αλληλεγγύης πρόκειται να δώσει το «παρών» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, στην ομιλία της οποίας θα απευθύνει χαιρετισμό ο γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού, Ηλίας Χρονόπουλος.
Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από τον θάνατο του Γρ. Λαμπράκη, οι κάτοικοι των περιοχών του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης εκφράζουν και τις διεκδικήσεις τους, οι οποίες είναι:
- Να οριστεί «Έτος Λαμπράκη» το 2013.
- Να δοθεί το όνομα του Λαμπράκη σε πλατεία του Δήμου Μαραθώνα.
- Να σωθεί το Κέντρο Υγείας της περιοχής, που απειλείται με κλείσιμο.
- Να οργανώσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη, χωρίς καμιά διάκριση, σύμβολο της οποίας υπήρξε ο    
   Γρ. Λαμπράκης, ο «γιατρός των φτωχών».


πηγή:
______________________
http://www.nez.gr/archives/12852

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου