~

............................................... "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
Μαραθώνας είναι κωμόπολη της βορειοανατολικής Αττικής και έδρα του "Δήμος Μαραθώνος" ομώνυμου δήμου. Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την "Μάχη του Μαραθώνα" ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών.
Πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο. Αργότερα (στην αρχαιότητα) ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις "Προβάλινθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Προβάλινθος" και "Τρικόρυθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τρικόρυθος" οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την "Τετράπολη (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τετράπολη" της Αττικής. Από το Μαραθώνα προέρχονται οι όροι "Μαραθωνοδρόμος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Μαραθωνοδρόμος" και "Μαραθώνιος"
"Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια".

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Χαρίλαος Βασιλάκος, ο πρώτος μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε στο Παναθηναϊκό Στάδιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ένα μήνα πριν τους Ολυμπιακούς του 1896.

Είναι από προπόνηση. Ο μεσαίος δρομέας είναι ο Χαρίλαος Βασιλάκος, ο πρώτος μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε στο Παναθηναϊκό Στάδιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ένα μήνα πριν τους Ολυμπιακούς του 1896. 
Παρέμεινε στην αφάνεια λόγω του Λούη, ενώ ήταν ο πανελλήνιος πρωταθλητής, σε αντίθεση με τον Λούη που δεν είχε καμία σχέση με τον αθλητισμό και πολλές φήμες τον θέλουν άλλωστε να έχει κλέψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Στους Ολυμπιακούς ο Βασιλάκος μπήκε στο Στάδιο για να διαπιστώσει ότι ο Λούης είχε τερματίσει πριν από αυτόν. Μέχρι που πέθανε υποστήριζε ότι ενώ είχε φύγει ο ίδιος πρώτος από τον Μαραθώνα, δεν είδε ποτέ τον Λούη να τον περνά στη διαδρομή emoticon wink Δεν μπορεί να αποδειχτεί, βέβαια, ότι ο Λούης έκλεψε, ωστόσο ο Βασιλάκος ήταν πράγματι ο πρώτος Ελληνας που μπήκε στο Καλλιμάρμαρο, στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου