~

............................................... "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
Μαραθώνας είναι κωμόπολη της βορειοανατολικής Αττικής και έδρα του "Δήμος Μαραθώνος" ομώνυμου δήμου. Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την "Μάχη του Μαραθώνα" ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών.
Πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο. Αργότερα (στην αρχαιότητα) ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις "Προβάλινθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Προβάλινθος" και "Τρικόρυθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τρικόρυθος" οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την "Τετράπολη (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τετράπολη" της Αττικής. Από το Μαραθώνα προέρχονται οι όροι "Μαραθωνοδρόμος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Μαραθωνοδρόμος" και "Μαραθώνιος"
"Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια".

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών

της  Μαρίας Ν. Φράγκου*



Εν μέσω του ασφυκτικού κλίματος οικονομικής ύφεσης που ταλανίζει την εγχώρια οικονομία μας, πολλοί εργοδότες, προσπαθούν να επιβιώσουν, μετακινώντας τον επιχειρηματικό κίνδυνο με την υιοθέτηση σκληρών μέτρων εις βάρος των εργαζομένων. Ήδη έχουμε κάνει λόγο σε προηγούμενα φύλλα της εφημερίδας για τις πρακτικές που υιοθετούν πολλοί εργοδότες ενόψει της δεινής οικονομικής συγκυρίας, προκειμένου να μειώσουν το κόστος εργασίας και να κατορθώσουν με τον τρόπο αυτό να "κρατήσουν" βιώσιμη την επιχείρησή τους. Μεταξύ δε των πρακτικών αυτών, ξεχωρίζει λόγω των ανεξέλεγκτων διαστάσεων που προσλαμβάνει καθημερινά, η πρακτική της καθυστέρησης ή ακόμη και της μη καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών στους εργαζόμενους.

Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενος δεν μένει απροστάτευτος, αλλά έχει δυνατότητες να διεκδικήσει τα οφειλόμενα ποσά ήτοι:
- Να υποβάλλει σχετική καταγγελία στην κατά τόπον αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας.
- Να ασκήσει το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας είτε προφορικά είτε εγγράφως. Συνίσταται η έγγραφη δήλωση άσκησης του δικαιώματος προς άρση κάθε τυχόν αμφιβολίας. Ας σημειωθεί ότι κατά το χρονικό διάστημα της επίσχεσης, ο εργαζόμενος δικαιούται επίδομα επίσχεσης από τον ΟΑΕΔ.
- Να ασκήσει αγωγή στο αρμόδιο Δικαστήριο. Σημειώνεται ότι οι εργατικές απαιτήσεις από μη πληρωμή μισθών ή άλλων αμοιβών παραγράφονται μετά την πάροδο πέντε (5) ετών, από την λήξη του έτους εντός του οποίου αυτές γεννήθηκαν.
- Να υποβάλλει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την προσωρινή επιδίκαση μισθών, εφόσον πιθανολογείται επείγουσα κατάσταση ήτοι ύπαρξη άμεσου και επικείμενου κινδύνου είτε για την διαβίωση του εργαζόμενου, είτε λόγω του φόβου ματαίωσης της μελλοντικής ικανοποίησης του εργαζόμενου, ένεκα της αποξένωσης του εργοδότη από περιουσιακά του στοιχεία. Παράλληλα με το αίτημα της προσωρινής επιδίκασης των απαιτήσεων, μπορεί να ζητηθεί η συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του εργοδότη, δηλαδή προσωρινή απαγόρευση διάθεσης της περιουσίας του, μέχρις ότου εκδοθεί οριστική ή τελεσίδικη απόφαση επί της κύριας αγωγής που λύνει τη διαφορά.

- ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Η μη καταβολή των δεδουλευμένων συνιστά και ποινικό αδίκημα, με συνέπεια ο εργοδότης να υπέχει και ποινική ευθύνη και να δύναται να κινηθεί εις βάρος του η διαδικασία του αυτοφώρου σε περίπτωση υποβολής μηνυτήριας αναφοράς από τον εργαζόμενο ή από την Επιθεώρηση Εργασίας.


_________
* Η Μαρία Φράγκου είναι Δικηγόρος - Εργατολόγος
Στοιχεία επικοινωνίας:
Δικηγορικό γραφείο: Λ. Μαραθώνος 13, 153 51 Παλλήνη,
Τηλ. 210 6032870  Κιν. 693 7431775


**από την εφημερίδα: ΑΤΤΙΚΟ ΒΗΜΑ
 http://www.attikovima.gr/index.php/apopseis/arthrografoi/996-mi-katavoli-dedoyleymenon-maria-fragkoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου