~

............................................... "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
Μαραθώνας είναι κωμόπολη της βορειοανατολικής Αττικής και έδρα του "Δήμος Μαραθώνος" ομώνυμου δήμου. Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την "Μάχη του Μαραθώνα" ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών.
Πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο. Αργότερα (στην αρχαιότητα) ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις "Προβάλινθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Προβάλινθος" και "Τρικόρυθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τρικόρυθος" οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την "Τετράπολη (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τετράπολη" της Αττικής. Από το Μαραθώνα προέρχονται οι όροι "Μαραθωνοδρόμος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Μαραθωνοδρόμος" και "Μαραθώνιος"
"Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια".

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Εξώδικο στο δήμαρχο Διονύσου μετά την καταστροφή στο Μάτι

Αποκλειστικό:

  ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΜΕΝΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ  


γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"

Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι κάτοικοι των κατάφυτων περιοχών της χώρας που χαρακτηρίζονται ως ζώνες υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιάς μετά τον πύρινο όλεθρο στο Μάτι.

Ο Ελεύθερος Τύπος φέρνει σήμερα στο φως εξώδικο που έστειλαν κάτοικοι του Διονύσου στο δήμαρχο της περιοχής, Διονύση Ζαμάνη και με το οποίο ζητούν να τους παρουσιαστεί το αναλυτικό σχέδιο της δημοτικής αρχής για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους από ενδεχόμενη φωτιά, καθώς επίσης και το σχέδιο εκκένωσης της περιοχής στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.
Το εξώδικο επιδόθηκε στο δήμαρχο Διονύσου στις 31/7/2018 και δεν έχει απαντηθεί, παρότι έληξε η τριήμερη προθεσμία που είχε δοθεί όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο ένας από τους 41 υπογράφοντες, δικηγόρος Νίκος Παπαϊωάννου.
Ο ίδιος μένει κοντά στα όρια του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, που θεωρεί ότι εκτοξεύει την επικινδυνότητα στο κόκκινο. «Μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα με τις πυρκαγιές στο Μάτι και την Κινέτα και επειδή ο δήμος περιβάλλεται από πολλά περιαστικά δάση, όπως αυτό του κτήματος Τατοΐου και αυτό του Διονύσου και επειδή διαπιστώνουμε ολιγωρία από πλευράς της διοίκησης, σε πάρα πολλά σημεία υπάρχουν στοιβαγμένα ξερόχορτα και πευκοβελόνες και πάρα πολλά οικόπεδα δεν έχουν καθαριστεί και αποτελούν πιθανές εστίες φωτιάς και εξάπλωσής της, αναρτήθηκε μετά από επίμονες πιέσεις δημοτών σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης του 2015», σημειώνει ο κ. Παπαϊωάννου προσθέτοντας ότι «επειδή το σχέδιο δεν έχει επικαιροποιηθεί τρία χρόνια μετά, 41 δημότες και κάτοικοι απέστειλαν εξώδικο στο δήμαρχο καλώντας τον να ενημερώσει υπεύθυνα για το τι έχει κάνει για την πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανής πυρκαγιάς».
Ανασφάλεια

Στο εξώδικο υπογραμμίζεται το κλίμα ανασφάλειας που έχει προκαλέσει στην περιοχή η τραγωδία στο Μάτι. «Σας είναι γνωστό ότι μετά τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Δυτική και ιδιαίτερα την Ανατολική Αττική και στοίχισαν ανθρώπινες ζωές, οδήγησαν σε απώλεια ιδιοκτησιών και βεβαίως τεράστιου φυσικού κεφαλαίου της Αττικής, σκορπίζοντας θλίψη και πένθος σε όλη τη χώρα, προκλήθηκε ένα τεράστιο κύμα εύλογης ανησυχίας, ανασφάλειας και αγωνίας για το δικό μας δήμο, του οποίου προΐσταστε», αναφέρουν οι κάτοικοι και θέτουν στο δήμαρχο συγκεκριμένα ερωτήματα, που όπως επισημαίνουν τέθηκαν και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μία μέρα μετά το ολοκαύτωμα στο Μάτι. Οι κάτοικοι ζητούν να ενημερωθούν για:
1. Το σχέδιο των θέσεων των υφιστάμενων κρουνών, που να συνοδεύεται με βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας ότι αυτοί είναι εν λειτουργία.
2. Το σχέδιο των θέσεων των υφιστάμενων υδατοδεξαμενών πυρόσβεσης, με τις πληροφορίες αν αυτές είναι γεμάτες με νερό και αν λειτουργούν οι κρουνοί τους.
3. Αν τα αντλιοστάσια του δήμου, όπου αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τη βαρύτητα, διαθέτουν ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (γεννήτρια), που θα εξασφαλίζει τη λειτουργία τους στην περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή.
4. Εάν έχει ελεγχθεί το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ κι αν υφίστανται κίνδυνοι λόγω επαφής δένδρων με αυτό.
5. Το σχέδιο, εφόσον υπάρχει, της οργανωμένης εκκένωσης των περιοχών.
6. Αν θα ληφθούν κάποια άμεσα μέτρα για την απομάκρυνση της φυτικής ύλης που προέρχεται από τον ιδιωτικό καθαρισμό των αδόμητων οικοπέδων και παραμένουν πολλές φορές, για μεγάλο χρονικό διάστημα, στοιβαγμένα στο οδικό δίκτυο και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις σε περιοχές που γειτνιάζουν με το περιαστικό δάσος».

«Οικόπεδα – ζούγκλες»

Οι 41 υπογράφοντες την εξώδικη δήλωση αναφέρουν ότι ο δήμαρχος κωφεύει αντί να απαντήσει στην ουσία των ερωτημάτων και κάνουν λόγο για οικόπεδα της περιοχής που έχουν μετατραπεί σε «ζούγκλες», με απρόβλεπτες συνέπειες .«Πέραν των ανωτέρω, εκατοντάδες συμπολιτών μας-δημοτών και κατοίκων- εξέφρασαν με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αγωνία τους για τα ελλιπή μέτρα πυροπροστασίας, κάνοντας αναφορά κάθε φορά σε συγκεκριμένες αβελτηρίες, παραλείψεις και ολιγωρία στον τομέα αυτόν, που αποτελούν εν δυνάμει αιτίες πρόκλησης και εξάπλωσης δασικής πυρκαγιάς εντός του αμιγώς οικιστικού των πόλεων του δήμου μας, όπως μη καθαρισμοί οικοπέδων που έχουν καταστεί «ζούγκλες» με ξερά χόρτα και δέντρα, μη περισυλλογή κηπαίων, τα οποία σωρεύονται επί μακρό χρονικό διάστημα σε πολλές γειτονιές του δήμου παρά την έγκαιρη ενημέρωση των υπηρεσιών του δήμου να τα περισυλλέξουν».
Παράλληλα κατηγορούν το δήμαρχο ότι αγνοεί συστηματικά προτάσεις από τα Σωματεία Πολιτικής Προστασίας Εθελοντών του δήμου για την επισκευή παλαιών κρουνών, εγκατάσταση πυροσβεστικών αγωγών με τοποθέτηση μπεκ ψεκασμού νερού σε όλο το μήκος ρεμάτων που διασχίζουν δασικές περιοχές και επιφυλάσσονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη αν τεθούν σε κίνδυνο ζωές και ιδιοκτησίες.
«Σε περίπτωση που δεν έχετε λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο και δεν προβείτε σε κάθε ενδεδειγμένη ενέργεια, όπως οι προαναφερθείσες, για την πρόληψη και προστασία από ενδεχόμενη πυρκαγιά, περαιτέρω, δε, συμβάλλετε κατ’ αυτόν τον τρόπο, σε σχέση αιτίου προς αιτιατόν στην έναρξη ή την εξάπλωσή της, ιδία στην απευκταία περίπτωση στην οποία θιγεί η περιουσία ή και η ζωή ακόμη ημών ή οικείων μας ή ακόμα και το περιαστικό φυσικό περιβάλλον, θα σας καταλογίσουμε ακέραια την ευθύνη που σας αναλογεί, καταφεύγοντες ενώπιον των αρμοδίων δικαστικών ή εισαγγελικών αρχών».
Ο φόβος για τον κίνδυνο πυρκαγιάς έχει φουντώσει και σε άλλες περιοχές της χώρας που είτε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο είτε σε επίπεδο ιδιωτικής πρωτοβουλίας αναζητούν τρόπους πυροπροστασίας μετά το σοκ που προκάλεσε η τραγωδία της Ανατολικής Αττικής.

___________
* Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου