~

............................................... "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
Μαραθώνας είναι κωμόπολη της βορειοανατολικής Αττικής και έδρα του "Δήμος Μαραθώνος" ομώνυμου δήμου. Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την "Μάχη του Μαραθώνα" ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών.
Πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο. Αργότερα (στην αρχαιότητα) ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις "Προβάλινθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Προβάλινθος" και "Τρικόρυθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τρικόρυθος" οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την "Τετράπολη (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τετράπολη" της Αττικής. Από το Μαραθώνα προέρχονται οι όροι "Μαραθωνοδρόμος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Μαραθωνοδρόμος" και "Μαραθώνιος"
"Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια".

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Στην περιοχή Πλάσι του Μαραθώνα, βρισκόταν ο αρχαίος Μαραθώνας



Periklis Vyltaniwtis
ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ


                    Φίλοι μου,

Στις κατωτέρω εικόνες αποτυπώνεται η περιοχή Πλάσι του Μαραθώνα, όπου υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρισκόταν ο αρχαίος Μαραθώνας. Οι ανασκαφές χρόνο με το χρόνο φέρνουν στην επιφάνεια νέα στοιχεία και εκπλήσσουν την επιστημονική κοινότητα. Η ονομασία της περιοχής «Πλάσι ή Πλάση», δείχνει ότι κάτι σπουδαίο δημιουργήθηκε εκεί πριν χιλιάδες χρόνια. 
Το Σάββατο 27 Μαΐου 2017, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, στα πλαίσια των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών 2017, θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθ. κ.κ. Ν. Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Π. Βαλαβάνη, Γ. Παπαδάτο και Γ. Βαβουρανάκη, περιήγηση στις αρχαιότητες στη θέση Πλάσι Μαραθώνα. Πρόκειται για παρακολούθηση της διαδικασίας ανασκαφής, τεκμηρίωσης και πρώτων μέτρων προστασίας των αρχαίων που αποκαλύπτονται στο πλαίσιο της συστηματικής έρευνας που διεξάγεται με τη συμμετοχή πλειάδας φοιτητών και ερευνητών. Από τον Μάιο του 2014, η ανασκαφή διεξάγεται από τον Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ, υπό την εποπτεία της ΕΦΑΑΝΑΤ. Η ανασκαφή έχει διττό χαρακτήρα, εκπαιδευτικό και ερευνητικό. Ως εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί το βασικό πεδίο πρακτικής άσκησης των φοιτητών αρχαιολογίας. Ως ερευνητικό πρόγραμμα αφορά μία θέση η οποία αποτέλεσε επίκεντρο ανθρώπινης δραστηριότητας από τη Νεολιθική εποχή έως και την Ύστερη Αρχαιότητα 

(για περισσότερες πληροφορίες, www.marathonexcavations.arch.uoa.gr ). 
Ώρα εκδήλωσης: 11:30 – 13:00 Ώρα συνάντησης: 11:15 Σημείο συνάντησης: Παραλία Μαραθώνα, στη συμβολή της Λεωφόρου Ποσειδώνος με την οδό Μάχης Μαραθώνα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3213122 (εσωτ. 102), 6971 994920
 (κα Λ. Σίσκου – Π. Φωτιάδη)

Αξίζει τον κόπο να είστε εκεί. Να είστε σίγουροι πως φεύγοντας από την ξενάγηση, θα είσαστε σοφότεροι. Ο αρχαίος Μαραθώνας αρχίζει να μαρτυρά τα μυστικά του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου