Μαρμάρινες προτομές του Ηρώδου Αττικού (Μουσείο Λούβρου αρ. ΜΑ 1164) και των αυτοκρατόρων Μάρκου Αυρηλίου (Μουσείο Λούβρου αρ. ΜΑ 1161) και Λουκίου Βέρου (Οξφόρδη, Μουσείο Ashmolean αρ. 1947.277).
Τα σημαντικότατα αυτά ευρήματα γλυπτικής των χρόνων των Αντωνίνων βρέθηκαν στις "ανασκαφές" του συλλέκτη αρχαιοτήτων Louis François Sébastien Fauvel (1753-1838), τις οποίες διενήργησε το 1788-1789 στην περιοχή του Μικρού Έλους του Μαραθώνα, στη θέση «Νησί», κατόπιν εντολής του M. G. A. F. Choiseul-Gouffier (1752-1817), πρεσβευτή τότε της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη. Παραδίδεται ότι αρχικός στόχος του Fauvel ήταν η ανασκαφή των "Τάφων των Αθηναίων"... Μαραθωνομάχων της περιώνυμης μάχης, που νόμισε ότι είχε αναγνωρίσει, ίσως, στα λοφώδη εξάρματα που είχαν σχηματισθεί επί του εδάφους με την ερήμωση και κατάρρευση των υψηλών κατασκευών του ηρωδείου συγκροτήματος. Σύμφωνα με σχεδιαστικό σκαρίφημα του Fauvel, και οι τρεις προτομές προέρχονται από τα ανατολικά του τεμένους του ιερού των Αιγυπτίων θεών και βόρεια του βαλανείου, τα οποία ήρθαν στο φως πολύ αργότερα, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Οι προτομές των δύο αυτοκρατόρων και αγαπημένων μαθητών του Ηρώδη πιθανώς να ανάγονται στην περίοδο κατά την οποία ο Μάρκος Αυρήλιος και ο Λούκιος Βέρος ήταν συναυτοκράτορες (161-169 μ.Χ.). Παρόμοια, εξαίσια, προτομή του Ηρώδη είναι αυτή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας (αρ. ΕΑΜ 4810) που προέρχεται από την έπαυλη του Ηρώδη στην Κηφισιά και χρονολογείται στα μέσα του 2ου αι. μ.Χ.
Στην ίδια θέση στον Μαραθώνα, στο εσωτερικό δωματίου της νότιας πτέρυγας του ανατολικού στωικού κτιρίου του ιερού, ήρθε στο φως, το 2005, ακέραια προτομή του Πολυδευκίωνα, πολυαγαπημένου μαθητή και εταίρου του Ηρώδη. Η προτομή πρόκειται σύντομα να εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα. Με προέλευση από το ιερό στο Μικρό Έλος, το 1876, αναφέρεται και προτομή του Σωκράτη(!!!), η οποία, δυστυχώς, απωλέσθηκε από παλαιά και δεν έχει διευκρινισθεί η κατοχή του έως τώρα...
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, ο Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα και η Διευθύντρια των Ανασκαφών της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Δρ. Ιφιγένεια Δεκουλάκου, σας προσκαλούν αύριο σε περίπατο – περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Αιγυπτίων Θεών στο Μικρό Έλος Μαραθώνα (Μπρεξίζα), το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 και ώρα 18.30 έως την δύση του ηλίου.
(Στις λιθογραφίες: α) Le Consul Fauvel, Dupré Louis, Voyage à Athènes et à Constantinople, ou collection des portraits, de vues et costumes grecs et ottomans, Paris: Dondey- Dupré, 1825, β) Marie-Gabriel-Florent-Auguste de Choiseul-Gouffier. Για τη δράση του Fauvel στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου