~

............................................... "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
Μαραθώνας είναι κωμόπολη της βορειοανατολικής Αττικής και έδρα του "Δήμος Μαραθώνος" ομώνυμου δήμου. Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την "Μάχη του Μαραθώνα" ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών.
Πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο. Αργότερα (στην αρχαιότητα) ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις "Προβάλινθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Προβάλινθος" και "Τρικόρυθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τρικόρυθος" οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την "Τετράπολη (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τετράπολη" της Αττικής. Από το Μαραθώνα προέρχονται οι όροι "Μαραθωνοδρόμος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Μαραθωνοδρόμος" και "Μαραθώνιος"
"Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια".

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

«ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ – ΕΥΡΩΠΗ Ο Μαραθώνας: αφετηρία ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής συνείδησης και απαρχή της Ιστορίας της Ευρώπης»

   ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  

Η επιστημονική μελέτη του Ιωάννη Μ. Αρβανίτη, Δρ. ΣορβόνηςΕπιτ. Συμβούλου Α΄ του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, διαχρονική και πάντα επίκαιρη, χρήσιμη όχι μόνο για τους ειδικούς επιστήμονες και τους φιλολόγους, αλλά απαραίτητη για όλους μας που επιθυμούμε να διαφυλάξουμε την ιστορία μας.

«ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ – ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μαραθώνας: αφετηρία ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής συνείδησης και απαρχή της Ιστορίας της Ευρώπης»

Ειδικότερα, τα θέματα που πραγματεύεται ο κ. Αρβανίτης στο βιβλίο του είναι: Α΄. Ευρωπαϊκή Ιστορική Παιδεία, Β΄. Ο Μαραθώνας: αφετηρία ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής συνείδησης και απαρχή της Ιστορίας της Ευρώπης και Γ΄. 490 π.Χ. – 2010 μ.Χ. – Μνήμης χρέος: Επέτειος των 2500 χρόνων από την κοσμοϊστορική μάχη.  

Παραθέτουμε μια επιτομή των όσων αναλυτικά και με επιχειρήματα αναφέρονται στο βιβλίο: «Στο Μαραθώνα (490 π.Χ.), για πρώτη φορά συγκρούστηκαν σ’ Ευρωπαϊκή χώρα όχι απλά οι Έλληνες με τους Πέρσες, αλλά γενικά η Ανατολή με τη Δύση, ο Ασιατικός κόσμος κατά του Ευρωπαϊκού κόσμου.
Κατά τις πληροφορίες στους αρχαίους Έλληνες Συγγραφείς, το εθνικό όνομα ‘Ευρώπη’ χρησιμοποιείται και ως επωνυμία της Ελλάδας, αλλ’ επίσης και με την ευρύτερη έννοια για τον προσδιορισμό και ολόκληρης της ηπείρου. Μάλιστα, τα δύο  εθνικά ονόματα ‘Ευρώπη’ και ‘Ελλάς’ χρησιμοποιούνταν ως συνώνυμα, για την Αρχαία Ελλάδα.
Ο Μαραθώνας αποτελεί την απαρχή της Ευρωπαϊκής Ιστορίας και ακριβώς από αυτή τη Μάχη ο Ευρωπαίος συνειδητοποίησε τη διαφορετικότητά του από τους Ασιάτες. Οι Πέρσες πράγματι έχοντας ως σκοπό την κυριαρχία στη Μεσόγειο και στη συνέχεια την υποδούλωση ολόκληρης της Ευρώπης, έπρεπε πρώτα να καταλάβουν την Ελλάδα, αρχίζοντας από την Αττική, καθότι αποτελούσε και τη φυσική γέφυρα από την Ασία στην Ευρώπη.
Σε πολλά χωρία των κλασικών Συγγραφέων τονίζεται η σπουδαιότητα της Μάχης του Μαραθώνα για το μέλλον της Ελλάδας καθώς και ολόκληρης της Ευρώπης. Και για να τονίσουμε τη σημασία της Μάχης, αναφέρουμε τα λόγια του Γάλλου Ελληνιστή RGrousset: ‘Ορίζω την Ευρώπη: το σύνολο των χωρών κληρονόμων του Ελληνικού πολιτισμού. Η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό πνεύμα απόχτησε συνείδηση του εαυτού του, τούτο συντελέστηκε στην Ελλάδα, κατά τον 5ο αι. π.Χ. Συντελέστηκε με την εναντίωσή του στους Ασιάτες κατ’ αυτές τις ημέρες του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας…’.».

~~~
Όσοι ενδιαφέρεστε να προμηθευτείτε
​την έκδοση (80 σελ. μικρού μεγέθους)​ «ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ – ΕΥΡΩΠΗ. Ο Μαραθώνας: αφετηρία ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής συνείδησης και απαρχή της Ιστορίας της Ευρώπης» του Ι.Μ. Αρβανίτη, μπορείτε να απευθύνεστε στην εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα" στο τηλέφωνο 22940 99125
Προσφορά για τους αναγνώστες της εφημερίδας μας 10 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου