~

............................................... "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
Μαραθώνας είναι κωμόπολη της βορειοανατολικής Αττικής και έδρα του "Δήμος Μαραθώνος" ομώνυμου δήμου. Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την "Μάχη του Μαραθώνα" ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών.
Πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο. Αργότερα (στην αρχαιότητα) ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις "Προβάλινθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Προβάλινθος" και "Τρικόρυθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τρικόρυθος" οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την "Τετράπολη (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τετράπολη" της Αττικής. Από το Μαραθώνα προέρχονται οι όροι "Μαραθωνοδρόμος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Μαραθωνοδρόμος" και "Μαραθώνιος"
"Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια".

Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015

Άναψε η φλόγα στον Τύμβο του Μαραθώνα

Για τον 33ο Μαραθώνιο της Αθήνας την Κυριακή 8 Νοέμβρη 2015

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι αφιερωμένος στον αγωνιστή της ελευθερίας Γρηγόρη Λαμπράκη, 
Με νέες ιδέες και πρόσωπα άναψε η φλόγα στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον 33ο Μαραθώνιο της Αθήνας στον οποίο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 16 χιλιάδες δρομείς, θα αρχίσει στις 9 το πρωί της Κυριακής και θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ με πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από τις 7:30.
Τη σκηνοθετική επιμέλεια της τελετής είχε ο Φωκάς Ευαγγελινός, ενώ στις τρεις βασικές ενότητες διαβάστηκαν αποσπάσματα από τον Ηρόδοτο σε σχέση με την ιστορική μάχη του Μαραθώνα, την ώρα που φοιτητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου έκαναν αναπαράσταση της μάχης αντιγράφοντας κινήσεις που απεικονίζονται σε αγγεία της κλασικής αρχαιότητας.
Ακολούθησε προβολή σε οθόνη με ευρήματα από το αρχαιολογικό μουσείο του Μαραθώνα, ενώ μια ερμηνεύτρια σύμβολο της μητέρας που γεννά πρωταθλητές τραγουδούσε παραδοσιακό τραγούδι.
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι αφιερωμένος στον αγωνιστή της ελευθερίας Γρηγόρη Λαμπράκη, ειδικά όμως φέτος εντάσσεται στον εορτασμό των 70 χρόνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Η εκκίνηση του κλασικού Μαραθωνίου θα γίνει στις 9 το πρωί της Κυριακής.

__________________
http://zwanatolika.gr/politismos/934-33-video.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου