~

............................................... "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
Μαραθώνας είναι κωμόπολη της βορειοανατολικής Αττικής και έδρα του "Δήμος Μαραθώνος" ομώνυμου δήμου. Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την "Μάχη του Μαραθώνα" ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών.
Πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο. Αργότερα (στην αρχαιότητα) ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις "Προβάλινθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Προβάλινθος" και "Τρικόρυθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τρικόρυθος" οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την "Τετράπολη (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τετράπολη" της Αττικής. Από το Μαραθώνα προέρχονται οι όροι "Μαραθωνοδρόμος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Μαραθωνοδρόμος" και "Μαραθώνιος"
"Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια".

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

ΜΝΗΜΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΤΟ 2013: Το 1983 ο Μαραθώνιος της Αθήνας καθιερώνεται με το...

   Με αφορμή  τον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο  Αθηνών  
ΜΝΗΜΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΤΟ 2013: Το 1983 ο Μαραθώνιος της Αθήνας καθιερώνεται με το...: Ο Μαραθώνιος οφείλει τη γέννησή του στον οπλίτη που αμέσως μετά τη μάχη του Μαραθώνα, πάνοπλος έτρεξε να μεταφέρει την είδηση της νίκης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου