~

............................................... "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
Μαραθώνας είναι κωμόπολη της βορειοανατολικής Αττικής και έδρα του "Δήμος Μαραθώνος" ομώνυμου δήμου. Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την "Μάχη του Μαραθώνα" ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών.
Πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο. Αργότερα (στην αρχαιότητα) ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις "Προβάλινθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Προβάλινθος" και "Τρικόρυθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τρικόρυθος" οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την "Τετράπολη (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τετράπολη" της Αττικής. Από το Μαραθώνα προέρχονται οι όροι "Μαραθωνοδρόμος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Μαραθωνοδρόμος" και "Μαραθώνιος"
"Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια".

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

Η φλόγα του Μαραθωνίου για πρώτη φορά στην Κύπρο


 Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012, 

Φθάνει την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά στην Κύπρο η φλόγα του Μαραθώνα για τον τρίτο Διεθνή Μαραθώνιο Λευκωσίας, που οργανώνουν την Κυριακή το Ίδρυμα Αθανάσιος Κτωρίδης και ο Δήμος Κυπριακής πρωτεύουσας. Η φλόγα του Μαραθώνα θα φθάσει στο αεροδρόμιο Λάρνακας και από εκεί θα μεταφερθεί στη Λευκωσία με δρομείς, μέσω του παλιού δρόμου Λάρνακας - Λευκωσίας.
Οι μαραθωνοδρόμοι-λαμπαδηδρόμοι αναμένεται να φτάσουν στην είσοδο της Λευκωσίας αύριο το απόγευμα και, αφού περάσουν από διάφορες κεντρικές οδούς, η φλόγα θα καταλήξει στην ιστορική Πύλη Αμμοχώστου, όπου θα την παραλάβει ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος  Γιωρκάτζης και θα γίνει η τελετή της Αφής.
Μεταξύ των μαραθωνοδρόμων-λαμπαδηδρόμων είναι αθλητές που άφησαν τη σφραγίδα τους στον κυπριακό και ελλαδικό χώρο, όπως οι Ελένη Αρτυματά, Απόστολος Παρέλης, Σπύρος Σπύρου, Κυριάκος Ονησιφόρου, Άντρη Αβραάμ, Δώρα Κυριάκου, Πάρης Παπαέλληνας (πρεσβευτής Fair Play) και Δημήτρης Αραούζος.
Ο Νάσος Κτωρίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Αθανάσιος Κτωρίδης, δήλωσε ότι η μεταφορά της φλόγας από τον τύμβο του Μαραθώνα στη Λευκωσία «είναι από μόνη της βαρυσήμαντο πολιτιστικό γεγονός, το οποίο θα προσθέσει διάρκεια και νόημα στη γιορτή της πόλης μας. Φέτος θέλουμε να κινητοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους της Λευκωσίας».
Όλα τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τα «δικαιώματα συμμετοχής» των εγγραφών των δρομέων καθώς επίσης και άλλων εισφορών θα αποδοθούν με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής στο φιλανθρωπικό ταμείο «Σεβαστοί μου Φίλοι» του ιδρύματος Αθανάσιος Κτωρίδης και στους κοινωφελείς οργανισμούς «Ένα όνειρο μια ευχή», «Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου», «Σύνδεσμος Γονέων & Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών» και Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας.

Όλα τα έσοδα από τις εγγραφές για τον Αγώνα Δρόμου Κοινωνικής Προσφοράς «UNICEF RUN» 1.000μ. θα αποδοθούν στην UNICEF.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου