~

............................................... "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
Μαραθώνας είναι κωμόπολη της βορειοανατολικής Αττικής και έδρα του "Δήμος Μαραθώνος" ομώνυμου δήμου. Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την "Μάχη του Μαραθώνα" ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών.
Πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο. Αργότερα (στην αρχαιότητα) ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις "Προβάλινθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Προβάλινθος" και "Τρικόρυθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τρικόρυθος" οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την "Τετράπολη (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τετράπολη" της Αττικής. Από το Μαραθώνα προέρχονται οι όροι "Μαραθωνοδρόμος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Μαραθωνοδρόμος" και "Μαραθώνιος"
"Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια".

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Το νερό δεν είναι εμπόρευμα

Δημοψήφισμα για τη σωτηρία του

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση με θέμα: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα: Δημοψήφισμα για τη σωτηρία του» Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 - Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος Θέατρο Κήπου, Θεσσαλονίκη, 7.30 μ.μ.
Ομιλητές Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ
Τομάζο Φατόρι, ιδρυτικό μέλος της καμπάνιας που οδήγησε στο δημοψήφισμα υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του νερού στην Ιταλία.
Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται ένα ζωντανό κίνημα με στόχο την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, πρωτοβουλίες πολιτών, δημοτικές κινήσεις και κόμματα της Αριστεράς συντονίζουν τις προσπάθειές τους με στόχο την προστασία του νερού ως θεμελιώδους κοινωνικού αγαθού που πρέπει να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο. Ήδη το δημοτικό συμβούλιο της πόλης έχει ταχθεί υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος.
Στην Ιταλία, το 2011, μια παρόμοια πρωτοβουλία πολιτών και οργανώσεων κατάφερε συλλέγοντας υπογραφές να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα για τη συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και των δικτύων του, βάζοντας φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για ιδιωτικοποιήσεις (η πρόταση των κινημάτων απέσπασε το 95%).
Ο Τομάζο Φατόρι ήταν ιδρυτικό μέλος της καμπάνιας και έκτοτε παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα της ιδιωτικοποίησης του νερού σε όλον τον κόσμο, καθώς και τους αγώνες για την υπεράσπιση των κοινών αγαθών. Στη συζήτηση της Θεσσαλονίκης θα εστιάσει στην ιταλική περίπτωση και στον τρόπο με τον οποίο το «Φόρουμ των κινημάτων για το νερό» κατάφερε να καταστήσει το δημοψήφισμα νικηφόρο.

http://www.poulantzas.gr/

"Το νερό δεν είναι εμπόρευμα"

οι ομιλίες της εκδήλωσης

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 

«Το νερό δεν είναι εμπόρευμα: Δημοψήφισμα για τη σωτηρία του» 
Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013 - Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος
Θέατρο Κήπου, Θεσσαλονίκη



Ομιλητές:

Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ

Τομάζο Φατόρι, ιδρυτικό μέλος της καμπάνιας που οδήγησε στο δημοψήφισμα για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού στην Ιταλία

 Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Εκ μέρους του ΙΝΠ την εκδήλωση χαιρέτησε η Δώρα Κοτσακά-Καλαϊτζιδάκη, επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου