~

............................................... "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
Μαραθώνας είναι κωμόπολη της βορειοανατολικής Αττικής και έδρα του "Δήμος Μαραθώνος" ομώνυμου δήμου. Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την "Μάχη του Μαραθώνα" ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών.
Πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο. Αργότερα (στην αρχαιότητα) ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις "Προβάλινθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Προβάλινθος" και "Τρικόρυθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τρικόρυθος" οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την "Τετράπολη (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τετράπολη" της Αττικής. Από το Μαραθώνα προέρχονται οι όροι "Μαραθωνοδρόμος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Μαραθωνοδρόμος" και "Μαραθώνιος"
"Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια".

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΟ ΑΓΑΘΟ: εκδήλωση Σάββατο 19 Οκτωβρίου,

  ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΟ ΑΓΑΘΟ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ   


Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 7:00 μ.μ., Αίθουσα Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 18, Αθήνα)

Ομιλήτρια:
ΑΝΝ ΛΕ ΣΤΡΑΤ (Αnne Le Strat), αντιδήμαρχος Παρισιού, 
πρόεδρος της Eau de Paris

Παρεμβάσεις από την πρωτοβουλία πολιτών Save Greek Water (www.savegreekwater.gr) και εκπροσώπους 
συλλογικοτήτων εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, 7:00 μ.μ., στην Αίθουσα Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 18, Αθήνα) μια πολύ σημαντική εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Ομιλήτρια είναι η Αν Λε Στρατ, αντιδήμαρχος Παρισιού και πρόεδρος της επιχείρησης ύδρευσης της γαλλικής πρωτεουσας η οποία πρόσφατα ανακτήθηκε και πάλι από το δήμο μετά από 25 χρόνια καταστροφικής διαχείρισης από τις πολυεθνικές εταιρείες που θέλουν να αγοράσουν και τις δικές μας εταιρείες ύδρευσης.
Στην ομιλία της η Λε Στρατ θα παρουσιάσει την Eau de Paris, τον τρόπο λειτουργίας της, τη δομή της και τα ιδιαίτερα ζητήματα που προκύπτουν τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και συμμετοχής των εργαζομένων και των πολιτών. Με άλλα λόγια θα μας πει πώς στο Παρίσι κατάφεραν να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, όσον αφορά το δημόσιιο έλεγχο του νερού.
Με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, προβάλλοντας μάλιστα τον μύθο ότι "δεν υπάρχει εναλλακτική λύση", είναι πολύ σημαντικό όσο γίνεται περισσότεροι συμπολίτες μας να είναι πλήρως ενημερωμένοι και από κοινού να στηρίξουμε το κίνημα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, που ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του σε πολλές γειτονιές της Αθήνας.
Η Αν λε Στρατ, αντιδήμαρχος του Παρισιού σήμερα, παρακολούθησε και πρωτοστάτησε στον αγώνα για την ανάκτηση από το δήμο της εταιρείας ύδρευσης της γαλλικής πρωτεύουσας (η οποία είχε ιδιωτικοποιηθεί το 1985). Θα παρουσιάσει την Eau de Paris, τον τρόπο λειτουργίας της, τη δομή της και τα ιδιαίτερα ζητήματα που προκύπτουν τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και συμμετοχής των εργαζομένων και των πολιτών στο σχετικό εγχείρημα. Επιπλέον θα αναφερθεί στις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης, που έγιναν αφόρητες, οδηγώντας στην επαναφορά της εταιρείας υπό δημόσιο έλεγχο.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "ΕΦΗΜΕΡΊΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ"

  • «Η διαχείριση του νερού πρέπει να βασίζεται στο δημόσιο συμφέρον»

    18/10/13 • θεματικές: ΕΛΛΑΔΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    Η Αν λε Στρατ είναι αντιδήμαρχος Παρισιού και πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας ύδρευσης. Ερχεται στην Αθήνα το Σάββατο για να μας μιλήσει για το φαινόμενο του ελληνικού σουρεαλισμού: πώς μια χώρα πουλά φτηνά στρατηγικής σημασίας κοινωνικά αγαθά για να σώσει μια κοινωνία καταστρέφοντάς την. Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που έκαναν οι συμπολίτες της: την ώρα που εμείς χαρίζουμε σε ιδιώτες, οι Παριζιάνοι ξαναπαίρνουν το νερό στα χέρια τους. Ηταν Νοέμβριος του 2008 όταν στο Παρίσι ξεκίνησε η διαδικασία «επαναδημοτικοποίησης» της ύδρευσης. Η απόφαση αυτή ήταν έκφραση μιας ισχυρής πολιτικής και ιδεολογικής επιλογής: το νερό είναι ένα κοινό αγαθό και για αυτό η εκμετάλλευση και η διαχείρισή του πρέπει να είναι στα χέρια των πολιτών. Δύο χρόνια μετά, το σύνολο των υπηρεσιών ύδρευσης στο Παρίσι, από τα αντλιοστάσια έως τη βρύση, ελέγχεται πρώτη φορά από έναν ενιαίο φορέα, δημοτικό και δημόσιο. Σήμερα, η Eau de Paris με 930 υπαλλήλους είναι η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση ύδρευσης της Γαλλίας. Το 2011 μείωσε την τιμή του πόσιμου νερού έπειτα από είκοσι πέντε χρόνια εκρηκτικών αυξήσεων των τιμολογίων και φέτος ψηφίστηκε ως η καλύτερη εταιρείας ύδρευσης της χώρας
    Περισσότερα.. »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου