~

............................................... "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
Μαραθώνας είναι κωμόπολη της βορειοανατολικής Αττικής και έδρα του "Δήμος Μαραθώνος" ομώνυμου δήμου. Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την "Μάχη του Μαραθώνα" ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών.
Πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο. Αργότερα (στην αρχαιότητα) ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις "Προβάλινθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Προβάλινθος" και "Τρικόρυθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τρικόρυθος" οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την "Τετράπολη (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τετράπολη" της Αττικής. Από το Μαραθώνα προέρχονται οι όροι "Μαραθωνοδρόμος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Μαραθωνοδρόμος" και "Μαραθώνιος"
"Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια".

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Για την πραγματοποίηση της ερευνητικής δειγματοληπτικής γεώτρησης στην περιοχή του ΧΥΤΑ Γραμματικού


Προς το γραφείο του σφου βουλευτή Γιώργου  Πάντζα.


Τον Αύγουστο 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα αποφάσισε να πραγματοποιήσει ερευνητική δειγματοληπτική γεώτρηση στην περιοχή του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Η δειγματοληψία θα ενισχύσει με αδιάσειστα στοιχεία την έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος και θα οδηγήσει σε ανατροπή της χωροθέτησης του έργου του ΧΥΤΑ Γραμματικού.
 Έχουν παρέλθει επτά μήνες από τότε και η απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου αυτή δεν έχει υλοποιηθεί παρά το επείγον του θέματος.
Κατά πληροφορίες το θέμα έχει «σκαλώσει» στη γνωμοδότηση του δασαρχείου Καπανδριτίου. Παρ΄ όλο που η Διεύθυνση Δασών της Αγίας Παρασκευής όπως και η Β΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων έχουν γνωμοδοτήσει θετικά για το θέμα, το δασαρχείο Καπανδριτίου από το Δεκέμβριο που έχει πραγματοποιήσει αυτοψία στο χώρο δεν έχει απαντήσει.
Έχει παρέλθει τρίμηνο από την τελευταία υποβολή του αιτήματος. (αρ.πρωτ. 29140/15-11-2012 αίτηση του Δήμου Μαραθώνα για αδειοδότηση δειγματοληπτικής γεώτρησης προς τη Δ/νση Πολεοδομίας Παλλήνης). Ταυτόγχρονα είχε κατατεθεί και επιστολή επίσπευσης.
Όλα τα παραπάνω δηλ.
Α)  η αίτηση με το σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα των τριών θέσεων όπου ζητάει ο Δήμος Μαραθώνα να γίνουν οι δειγματοληπτικές γεωτρήσεις
Β) Η επιστολή επίσπευσης του Δήμου λόγω του κατεπείγοντος του θέματος
Γ) Η θετική γνωμάτευση της Β΄ΕΠΚΑ (Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων)
Δ) Η θετική γνωμάτευση της Διεύθυνσης Δασών της Αγ. Παρασκευής,
 βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στο Δασαρχείο Καπανδριτίου όπως πληροφορηθήκαμε.
Παρά τις προσπάθειες να βρεθεί ο Δασάρχης αυτός δεν εμφανίζεται πουθενά.
Θα πρέπει να καταγγελθεί η περίπτωση σε αρμόδιους φορείς (Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Υπουργείο Γεωργίας στον τύπο κλπ)

Να αναφέρουμε εδώ ότι ανάλογη άδεια προ δυο ετών είχε πετύχει να εκδώσει εντός μόλις  15 ημερών η Επιτροπή κατά των ΧΥΤΑ των δημοτών μας. Δυστυχώς όμως η αστυνομία απέτρεψε τη γεώτρηση και ενώ είχε φτάσει στο χώρο το γεωτρύπανο το οποίο πληρώσανε μέλη της επιτροπής. Τότε με προφορική παρέμβαση του Δημάρχου Παλλήνης ανακλήθηκε αναιτιολόγητα η άδεια της γεώτρησης. Καμιά αντίδραση δεν εκδηλώθηκε τότε από μέρους του Δημάρχου Μαραθώνα για την ενέργεια του Δημάρχου Παλλήνης.

Το πρόβλημα είναι ότι και η δημοτική αρχή του Μαραθώνα δεν έχει κινηθεί για να εγκαλέσει τον δασάρχη που παράτυπα  δεν εκδίδει την σχετική γνωμοδότηση εδώ και τρεις μήνες. Υπάρχουν τρόποι για να αναγκαστεί για αυτό αν ενεργούσε αναλόγως (Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσια Καταγγελία κλπ). Όμως φαίνεται ότι η καθυστέρηση δεν απασχολεί τον Δήμαρχο. Απλά να αναφέρω ότι και πριν δυο μήνες όταν αναζητήσαμε πληροφορίες για την υπόθεση στο γραφείο Δημ Συμβουλίου εκείνη τη στιγμή ακούγοντας μας, κάποια υπάλληλος τηλεφώνησε για να ενημερωθεί, χωρίς φυσικά αποτέλεσμα όπως δείχνουν τα γεγονότα από τότε.

Ένα άλλο δείγμα της αδιαφορίας (επιεικώς) της Δημοτικής Αρχής για το θέμα του ΧΥΤΑ είναι η απουσία για ακόμη μια φορά από τις σχετικές συζητήσεις στην Περιφέρεια. Όπως είναι γνωστό την Τρίτη 12-2-2013 το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όμως η απουσία του Δήμου Μαραθώνα ήταν εκκωφαντική, καθώς ο κ. Περιφερειάρχης επί δεκάλεπτο αποδομούσε τα επιχειρήματα των προσφυγών μας παρουσιάζοντας ελλιπή στοιχεία αποσιωπώντας και διαστρεβλώνοντας άλλα. Όμως δυστυχώς δεν ήταν ο Δήμαρχος εκεί να υπερασπιστεί την υπόθεση. Δυστυχώς δεν δόθηκε ο λόγος σε συμπολίτες μας της Επιτροπής Αγώνα κατά των ΧΥΤΑ που παραβρίσκομασταν. Ευτυχώς το κενό της απουσίας σε κάποιο βαθμό κάλυψαν ο σφος βουλευτής Γιώργος Πάντζας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ελάσσονος  αντιπολίτευσης (της αριστεράς και οι οικολόγοι) που σφυροκόπησαν τις δρομολογημένες επιλογές της περιφέρειας.
Για ακόμη μια φορά παράμεινε σιωπηλός ο Δήμαρχος και ήταν απών όπως και σε άλλες κρίσιμες στιγμές της υπόθεσης. Πρόσφατα  προκηρύχθηκαν τα σκανδαλώδη εργοστάσια που θα καίνε απορρίμματα σκορπώντας το θάνατο στην περιοχή μας.
Βούιζε  ο τύπος μήνες τώρα αλλά ο Δήμος μας έμεινε σιωπηλός. Ουσιαστικά σιωπή αποδοχής των δρομολογημένων επιλογών της περιφέρειας.

Μαραθώνας 19-2-2013
Από την οργάνωση Μαραθώνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Βασίλης Δελαγραμμάτικας

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Tακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
3 /2013 
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ 
Ταχ. Δ/νση: Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου
Ταχ. Κωδ.: 190 07 Μαραθώνας
Μαραθώνας 14 /2/2013
Α.Π: 3829

Τηλέφωνο : 22940- 67774, 67773
Πληροφορίες: Αναστασία Μυλωνά
FAX: 22940 67778
e-mail: dsmarath@otenet.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 και των άρθρων 3 και 4 του κανονισμού εργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου (16853/20-4-2011), σας προσκαλούμε να προσέλθετε στο Δημοτικό Κατάστημα σε τακτική συνεδρίαση, που θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, Κτίριο 1 εντός των εγκαταστάσεων της Αφετηρίας Μαραθωνίου Δρόμου, στον Μαραθώνα, στις 19 Φεβρουαρίου 2013 , ημέρα Τρίτη και ώρα 18.30 μ.μ., με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.     Περί ψήφισης προϋπολογισμού 2013 του Νομικού Προσώπου του Δήμου  «ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ».
2.     Περί έγκρισης της υπ’αριθμ. 5-2013 ΚΕΔΜΑ (Κατάρτιση και ψήφιση της εισηγητικής έκθεσης προς το Δημοτικό Συμβούλιο, με την οποία τεκμηριώνονται τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησης, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το δημοτικό προϋπολογισμό, με βάση το άρθρο 259 του Ν.3463/2006, όπως τροποποιήθηκε με την παρ.14 του άρθρου 10 του Ν.4071/2012).
3.     Περί λήψης απόφασης για αναμόρφωση προϋπολογισμού 2013 της ΚΕΔΜΑ .
4.     Περί αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου.
5.     Περί λήψης απόφασης σχετικά με την υπ΄αριθμ. 3/2012 απόφασης μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ( σχετικά με τα επικείμενα πρώην ιδιοκτησίας  ΕΤΒΑ).
6.     Περί λήψης απόφασης για τον έλεγχο υλοποίησης του προϋπολογισμού Δ΄ τριμήνου 2012 σύμφωνα με το Ν. 3852/2010 άρθρο 72 παρ. 1 περ. ΄β.
7.     Περί έγκρισης  διοργάνωσης ετήσιας αθλητικής εκδήλωσης με τίτλο: Διεθνής Ημιμαραθώνιος στον Μαραθώνα.
8.     Περί σύστασης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου».
9.     Περί αποδοχής δωρεάς της κ. Ιολάνδης Παπαδοπούλου-Rolshausen για την κατασκευή γλυπτού, το ‹‹Άγαλμα της Νίκης››.
10.  Περί αντικατάστασης μέλους της Μ.Ε.ΔΗ.Μ.
11.  Περί έγκρισης του πρωτοκόλλου Προσωρινής και Οριστικής παραλαβής του έργου: ‹‹Σύστημα ύδρευσης Βαρνάβα›› της Κοινότητας Βαρνάβα και νυν Δήμου Μαραθώνα.
12.  Περί λήψης απόφασης για τον καθορισμό τιμής μονάδος για εξωδικαστικό συμβιβασμό οφειλών από μετατροπή εισφοράς γης σε χρήμα των φερομένων ιδιοκτητών της Πράξης Εφαρμογής της 3ης Πολεοδομικής Ενότητας Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνος.
13.  Περί λήψης Απόφασης για τον καθορισμό τιμής μονάδος για εξωδικαστικό συμβιβασμό οφειλών από μετατροπή εισφοράς γης σε χρήμα των φερομένων ιδιοκτητών των Πράξεων Εφαρμογής της 1ης και 5ης Πολεοδομικής Ενότητας της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης του Δήμου Μαραθώνος.
14.  Περί επικαιροποίησης της υπ’ αρίθμ. 157/2010 Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Μάκρης που αφορά την «πρόταση τροποποίησης και αποκατάστασης ιδιοκτησίας Δήμου Σπαρτιατών στην 1η Π.Ε. του Δήμου Νέας Μάκρης» με διόρθωση του σχεδίου που την συνοδεύει σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΥΠΕΚΑ και της Περιφέρειας.
15.  Περί έγκρισης της μελέτης και τρόπου εκτέλεσης του έργου,  κατασκευή τοιχίου στήριξης του πεζοδρόμου στην Παραλία Μαραθώνα .
16.  Περί έγκρισης της μελέτης " Γεωλογικής Καταλληλότητας στα πλαίσια του έργου έγκριση Τοπικού Ρυμοτομικού στον Οικισμό Φλωρίς στη θέση Πλέστι στην περιοχή Ζούμπερι, στη συμβολή των οδών Αεροπορίας και Ευκαλύπτων για την ανέγερση Σχολείων ".
17.  Περί λήψης απόφασης για τους όρους δόμησης  στα πλαίσια του έργου: έγκριση Τοπικού Ρυμοτομικού στον Οικισμό Φλωρίς στη θέση Πλέστι στην περιοχή Ζούμπερι, στη συμβολή των οδών Αεροπορίας και Ευκαλύπτων για την ανέγερση Σχολείων . 
18.  Περί έγκρισης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Μαραθώνος και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας που αφορά στον ενόργανο έλεγχο του φέροντος οργανισμού Προσθίου κτιρίου 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης.
19.  Περί έγκρισης χορήγησης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου   «Διανοίξεις - Διαπλατύνσεις οδών Π.Ε.1 Ερυθρός Δυτικά οδού Μπρεδάκη».
20.  Περί έγκρισης πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου, εγκατάσταση οργάνων παιδικής χαράς,  περίφραξης αυτής και ηλεκτροδότησης της στο γήπεδο Γραμματικού.
21.   Περί τροποποίησης της χάραξης της μελέτης " Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε διασταυρώσεις της Νέας Μάκρης - Οριστική μελέτη ισόπεδου κόμβου οδών Αεροπορίας - Ποσειδώνος ".
22.  Περί έγκρισης της οδικής σήμανσης στα πλαίσια του έργου " Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε διασταυρώσεις Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης - Οριστική μελέτη ισόπεδου κόμβου οδών Αεροπορίας - Ποσειδώνος ".
23.  Περί τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος.
24.  Περί επιστροφής  παραβόλων και  χρημάτων ως αχρεωστήτως καταβληθέντων .
25.  Περί ορισμού ενός εκπροσώπου του Δήμου και του αναπληρωτή του, στην επιτροπή χαρακτηρισμού των λουτρικών εγκαταστάσεων τοπικής μας αρμοδιότητας.
26.  Περί έγκρισης πρότασης εθελοντικής εργασίας που αφορά την ενότητα εκπαίδευσης στην ιστοσελίδα του Δήμου.
27.  Περί έκδοσης άδειας άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου για πώληση εποχιακών οπωροκηπευτικών προϊόντων , του κ. Γεωργίου Χρυσοβαλάντη-Χρήστου του Βασιλείου , σε καθορισμένη από το Δ.Σ. Μαραθώνα θέση επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος και Αλιστράτης στην παραλία Μαραθώνα.
28.  Περί αδειών υπαίθριου στάσιμου-πλανόδιου εμπορίου-καντινών.
29.  Περί λήψης απόφασης για τον ορισμό Επιτροπής για την διενέργεια δημόσιας κλήρωσης για τη συγκρότηση συλλογικών οργάνων διοίκησης για τη διεξαγωγή δημόσιων διαγωνισμών ή την ανάθεση ή την αξιολόγηση, παρακολούθηση, παραλαβή προμηθειών, υπηρεσιών ή έργων, με βάση το άρθρο 26 του Ν. 4024/2011 για το έτος 2013.
30.  Περί πρόσληψης εποχιακού προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο (2) μηνών για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών για τη λειτουργία της Ε’ Παιδικής Εξοχής που βρίσκεται στον Αγ. Ανδρέα  Ν. Μάκρης  Δήμου Μαραθώνος.
31.  Περί πρόσληψης εποχιακού προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο (2) μηνών για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών για το έτος 2013.
32.  Περί αποδοχής ποσού 29.175,90€ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών σχολείων έτους 2013.
33.  Περί αποδοχής ποσού 140.589,36€ από τον ΟΣΚ για το έργο «Ανακατασκευή και αποκατάσταση κτιρίου Δημοτικού Σχολείου Τύμβου».
34.  Περί αποδοχής ποσού 40.000,00€ από τον ΟΣΚ για το έργο «Ανάπλαση αύλειων χώρων σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου Μαραθώνος».
35.  Περί επιχορήγησης Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Μαραθώνος για το έτος 2013.
36.  Περί παραχώρησης απλής χρήσης παραλίας και αιγιαλού έτους 2013 ( αίτηση αρ’ 1772/13 του Αγγελίνα Γεωργίου).
37.  Περί παραχώρησης απλής χρήσης παραλίας και αιγιαλού έτους 2013 ( αίτηση αρ’ 29958/12 του Μεταξά Αντωνίου).
38.  Περί παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου (αίτηση αρ’ 31128/11-12-12 του Μπασινά Χρήστου).
39.  Περί πρακτικής άσκησης σπουδαστή (αίτηση Τσεβά Ιωάννα).
40.  Περί «Χορήγησης Δικαιωμάτων Διέλευσης στην εταιρεία HOL –HELLAS ON LINE στις περιοχές Μαραθώνα και Τύμβου του Δήμου Μαραθώνος, για τις ανάγκες των τηλεπικοινωνιακών της δικτύων».
41.  Περί καθιέρωσης λειτουργίας Γραμματείας Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μαραθώνα σε δεκαοκτάωρη βάση.

Ο     ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Στέργιος Τσίρκας

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαραθώνα την Κυριακή 17/2 στο ΑΛΙΚΗ



                                            ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Καλούμε όλους τους πολίτες του Δήμου μας την
Κυριακή, 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 & ώρα 11:00

στον Κινηματογράφο ΑΛΙΚΗ
(Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης)

στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ με θέμα:
Η Κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ 
και η κινηματική δράση
Με ομιλητή το Γιάννη Τόλιο μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-EKM
Διδάκτoρα Οικονομικών Επιστημών.

Καλούμε τους πολίτες να συμμετάσχουν, για να γνωρίσουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Θεωρούμε την αμφίδρομη σχέση με την κοινωνία βασικό στοιχείο για την υλοποίηση του προγράμματος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρα.

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Οι μαραθωνοδρόμοι ήταν δύο και όχι ένας!


Με έμφαση περιγράφονται τα κλειδιά που οδήγησαν τους Αθηναίους στη νίκη. Πρωταρχικό ρόλο έπαιξε το ότι δεν αφέθηκε τίποτα στην τύχη. Στρατοπέδευσαν στο στρατηγικότερο σημείο. Παρέσυραν τον αντίπαλο στο ευνοϊκότερο γι' αυτούς σημείο σύγκρουσης. Ρίχτηκαν πάνω στον εχθρό όταν το ιππικό είχε αποσυρθεί. Χρησιμοποίησαν, πρώτοι αυτοί, τη μέθοδο της δρομαίας εφόδου στα τελευταία 200 μ. πριν από τη σύγκρουση με το κύριο σώμα του εχθρού για να εξουδετερώσουν τα εχθρικά βέλη. Εκμεταλλεύτηκαν το πλεονέκτημά τους σε οπλισμό και πειθαρχία και πολέμησαν σώμα με σώμα. Πάνω από όλα όμως είχαν ιδανικά, σε αντίθεση με τους αντιπάλους τους που εκτελούσαν εντολές του βασιλιά τους.
Μυστήριο όμως καλύπτει και την ταυτότητα του προσώπου που μετέφερε το χαρμόσυνο νέο της νίκης στο άστυ. Και εδώ η νέα μελέτη δίνει απαντήσεις. Αποκλείει τον Φειδιππίδη (που ίσως λεγόταν Φιλιππίδης) καθώς ο άνθρωπος που είχε τρέξει έως τη Σπάρτη (περί τα 220 χλμ.) για να ζητήσει βοήθεια και να επιστρέψει δεν θα μπορούσε να ξεψυχήσει σε μια διαδρομή μόλις 42 χλμ. Και δίνει τον ρόλο του αγγελιαφόρου στον Ευκλή, που πρόλαβε να αναφωνήσει «χαίρεται» και «νικώμεν» πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. Ο Ευκλής εκτιμάται ότι έφτασε στο άστυ μετά τα μεσάνυχτα, ενώ την επομένη το πρωί ένας άλλος αγγελιαφόρος, ο Θέρσιππος, έτρεξε ώς το άστυ για να περιγράψει τη μάχη και να ειδοποιήσει πως ο περσικός στόλος κατευθύνεται προς το Φάληρο, διότι πιθανόν ο ημεροδρόμος Φειδιππίδης που είχε πάρει μέρος στη μάχη να είχε τραυματιστεί ή να είχε σκοτωθεί.
«Μπορεί από τους Πέρσες να θεωρήθηκε ο Μαραθώνας ένα πολεμικό συμβάν δευτερεύουσας σημασίας, αφού ο κύριος στόχος της εκστρατείας τους, η κυριαρχία στο Αιγαίο, είχε επιτευχθεί. Mπορεί από κάποιους σύγχρονους ιστορικούς να μην αναγνωρίστηκε η νίκη του Μαραθώνα ως αποφασιστική, αφού οι Πέρσες δεν δίστασαν να εισβάλουν και πάλι στην Ελλάδα, λίγα χρόνια αργότερα. Η νίκη στον Μαραθώνα, όμως, διέλυσε τον μύθο ότι οι Πέρσες είναι οι αήττητοι. Έδειξε ότι στον οπλισμό και στην πολεμική τέχνη οι Ελληνες είναι ανώτεροι. Το κατόρθωμα δε του Μαραθώνα τούς ενθάρρυνε και τους ένωσε ώστε να αντιμετωπίσουν αργότερα με αποφασιστικότητα τον κοινό εχθρό στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές και να σώσουν την Ελλάδα», καταλήγει ο συγγραφέας, μιλώντας για τη σημασία της νίκης.

__________________
Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013 - εφημ. ΤΑ ΝΕΑ

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΜΑΡΑΘΩΝΑ: Να κηρυχθεί Έτος Λαμπράκη το 2013

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΜΑΡΑΘΩΝΑ: Να κηρυχθεί Έτος Λαμπράκη το 2013: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ HAYGH Του Πάνου Τριγάζη * Η μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη εξακολουθεί να εμπνέει και να κινητοποιεί. Χρειαζόμαστε ...



Γρηγόρης Λαμπράκης

Ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών είναι και φέτος αφιερωμένος στη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο ΣΕΓΑΣ έχει διαλέξει τον μεγάλο αυτό διεθνή αγώνα για να του δώσει το όνομα του Πρωταθλητή, του Βαλκανιονίκη, του γιατρού, του Ειρηνιστή που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο με τη ζωή και το θάνατο του. Η αφοσίωση του Γρηγόρη Λαμπράκη στον άνθρωπο αποτελεί χωρίς αμφιβολία αιώνιο φάρο υψηλών ιδανικών για τη νεολαία.

Στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού δεν υπάρχει άλλο αγώνισμα τόσο επίπονο αλλά και ταυτόχρονα τόσο δημοφιλές στους φιλάθλους. Είναι ίσως το μοναδικό στο αθλητικό στερέωμα που έχει γνήσιο ελληνικό όνομα και η ύπαρξη του χάνεται μέσα στο μύθο.

Ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας διεξάγεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου στη λεγόμενη Κλασσική Μαραθώνια Διαδρομή με τη συμμετοχή χιλιάδων δρομέων από όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών είναι όλοι σχεδόν οι Έλληνες πρωταθλητές, αλλά και μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του αγωνίσματος.

Ο ΣΕΓΑΣ έχει κάνει τα τελευταία χρόνια μεγάλες προσπάθειες για την αναβάθμιση του αγώνα, έτσι ώστε να είναι αντάξιος με την προσωπικότητα του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ο Μαραθωνοδρόμος της Ειρήνης
Αξίζει να θυμηθούμε μερικά γεγονότα από τη ζωή του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Πρωταθλητή, του Βαλκανιονίκη, του Γιατρού, του Ειρηνιστή που αφιέρωσε τη ζωή του στο βωμό των μεγάλων πανανθρώπινων ιδανικών.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1912 στην Κερασίτσα του Νομού Αρκαδίας και προερχόταν από αγροτική οικογένεια. Το Σεπτέμβριο του 1931 ενεγράφη στην Εμπορική και Λογιστική Σχολή «Παναγιωτόπουλου» με σκοπό να ακολουθήσει τον εν λόγω κλάδο. Μετά από δύο χρόνια σπουδές αποφάσισε να δώσει εξετάσεις (Σεπτέμβριος 1933) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οποία εισήχθη ανάμεσα στους πρώτους. Χάρη στους βαθμούς του κατόρθωσε να εγγραφεί δωρεάν σε τρία συνεχή πανεπιστημιακά έτη.

Ταυτόχρονα με τις σπουδές του στην Ιατρική ασχολείται από το 1931 και με τον κλασικό αθλητισμό. Είναι αθλητής του Πειραϊκού Συνδέσμου και γυμνάζεται με τον Τάκη Σακελλαρίου. Στα 19 του χρόνια αναδεικνύεται πρώτος πανελληνιονίκης στο τριπλούν με 13,62μ.

Στις 31 Αυγούστου του 1935 βελτιώνει το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με 7,15μ καταρρίπτοντας το παλαιό 7,02μ του Κυπρίου Παπαμιχαήλ. Μια βδομάδα αργότερα στην Κωνσταντινούπολη κερδίζει δυο χρυσά στους Βαλκανικούς Αγώνες στο μήκος (7,10μ) και στο τριπλούν (14,13μ).

Το 1936 κερδίζει και πάλι τους Βαλκανικούς Αγώνες στο τριπλούν με 14,19μ. Κατακτάει χρυσά μετάλλια στους Βαλκανικούς Αγώνες το 1937 (μήκος 7,05μ), το 1938 (μήκος 6,94μ) και το 1939 (μήκος, τριπλούν, 100μ και 200μ). Τον Αύγουστο του 1938 βελτιώνει τρεις φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος. Στους Ελληνο - Αιγυπτιακούς Αγώνες σημειώνει 7,16μ, στους περιφερειακούς πηδάει 7,20μ και στους προ-βαλκανικούς πετυχαίνει 7,37μ που παραμένει όρθιο 21 ολόκληρα χρόνια.

Είναι μόνιμο μέλος της εθνικής ομάδας στα 100μ, 200μ, μήκος και τριπλούν για έξι ολόκληρα χρόνια. Αναδεικνύεται Πανελληνιονίκης και Βαλκανιονίκης και μετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936. Στην καριέρα του πήρε μέρος σε 6 Βαλκανιάδες και έχει κατακτήσει συνολικά 12 χρυσά μετάλλια σε Βαλκανικούς Αγώνες (7 σε ατομικά αγωνίσματα και 5 σε ομαδικά) και 10 τίτλους Πανελληνιονίκη. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου (1936) είναι 11ος και το 1937 καταλαμβάνει την 4η θέση στο παγκόσμιο φοιτητικό πρωτάθλημα.

Ο σκληρός ελληνο - ιταλικός πόλεμος τελείωσε με ακόμα σκληρότερο τρόπο: τη γερμανική κατοχή. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν τότε 29 ετών. Μαζί με άλλους αθλητές ιδρύει το 1943 την Ένωση Ελλήνων Αθλητών (ΕΕΑ) η οποία είχε για στόχους της την συνέχιση της αθλητικής κίνησης, την περίθαλψη ασθενών αθλητών, κλπ.

Οι αθλητές προσπαθούσαν τότε να διοργανώσουν συλλαλητήρια, συσσίτια και έναν αθλητικό αγώνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Αρχικά είχε δοθεί άδεια η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε. Ο Λαμπράκης μπήκε επικεφαλής αθλητών στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ στο Κολωνάκι και τα έκαναν όλα γυαλιά καρφιά. Στη συνέχεια πήγαν στην Πλατεία Φιλικών, στεφάνωσαν το μνημείο του Ξάνθου και έψαλαν τον εθνικό ύμνο. Οι αγώνες έγιναν τελικά στο Καλιμάρμαρο με την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου και την έπαρση της ελληνικής σημαίας. Ο Λαμπράκης στην ΕΕΑ διαδραματίζει έναν πολύ σοβαρό ρόλο. Έχει δημιουργήσει ένα οργανωμένο σύστημα υγειονομικής παρακολούθησης και περίθαλψης. Με Πρόεδρο τον Ρένο Φραγκούδη, Γενικό Γραμματέα τον Γιώργο Θάνο, Ταμία τον Γιώργο Καραγιώργο και άλλους, έσωσε τη ζωή πολλών συναθλητών και συνανθρώπων του. Το καλοκαίρι του 1943 συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς ο αδελφός του, ο οποίος στη συνέχεια στέλνεται σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως στη Γερμανία. Πρωτοστάτησε στην ανασυγκρότηση του ΣΕΓΑΣ μετά την απελευθέρωση. Την υγειονομική οργάνωση κατά τη διάρκεια της κατοχής τη μετέφερε και μέσα στον ΣΕΓΑΣ στα πρώτα μετακατοχικά χρόνια, όταν έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (1946). Δημιούργησε παράλληλα και έναν νέο αθλητικό οργανισμό το Ταμείο Υγείας και Περίθαλψης Αθλητών (ΤΥΠΑ), στο οποίο δραστηριοποιήθηκε μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ο αθλητισμός δεν στάθηκε εμπόδιο στις σπουδές του. Πήρε κανονικά το πτυχίο του, ειδικεύτηκε στην Μαιευτική και τη γυναικολογία. Έλαμψε σαν επιστήμων, έγραψε ιατρικά συγγράμματα εξελέγη το 1959 υφηγητής της Μαιευτικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1961 εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ στον Πειραιά. Μεγάλος ειρηνιστής συμμετείχε στην ίδρυση της Ελληνικής Επιτροπής για την Ειρήνη και εκπροσωπεί την Ελλάδα σε πολλά Διεθνή Συνέδρια για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Στις 21 Απριλίου του 1963 αφήνει όλο τον κόσμο άφωνο, πραγματοποιώντας μόνος του την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στη διάρκεια της οποίας συλλαμβάνεται και κακοποιείται. Στις 22 Μαίου του 1963 σε συγκέντρωση ειρηνιστών στη Θεσσαλονίκη δέχεται δολοφονική επίθεση και βαριά τραυματισμένος υποκύπτει πέντε ημέρες αργότερα, στις 27 Μαίου 1963.


http://www.athensclassicmarathon.org/index.php?option=com_content&view=article&id=140&Itemid=119&lang=el

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

"Gracias, Grecia" Nuestra herencia

Λευτέρης Παπαδόπουλος: «Σταμάτησα να γράφω στα ΝΕΑ, ήμουν 54 χρόνια…»


Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Προσωπικά» της Έλενας Κατρίτση, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για το τέλος της συνεργασίας του με τα ΝΕΑ.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Από 1η του Γενάρη σταμάτησα να γράφω, αλλά μου φαίνεται καιρός ήτανε, στα ΝΕΑ ήμουν 54 χρόνια. Εκεί άρχισα κι εκεί τελείωσα. Υπάρχει ενδεχόμενο κάποια στιγμή να ξαναγράψω. Δεν βλέπεις πια τις «ματιές», ίσως τις ξαναδείς.»

video:




Πηγή: http://www.gossip-tv.gr/showbiz/story/244400/video-leyteris-papadopoylos-stamatisa-na-grafo-sta-nea-imoyn-54-hronia#ixzz2KExV4K7x



Λευτέρης Παπαδόπουλος δημοσιογράφος, στιχουργός και ποιητής.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου 1935. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες, από την Προύσσα ο πατέρας του και από τη Ρωσία, Νοβοροσίσκι η μητέρα του. Πέρασε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος και από το 1959 συνεργάζεται ανελλιπώς με την εφημερίδα «Τα Νέα». 

Έχει γράψει τα βιβλία: «Επαρχίες της Αθήνας», «Η Τουρκία χωρίς φερετζέ»,« Οι παλιοί συμμαθητές»,«Ζω από περιέργεια», «Όλα είναι ένα ψέμα», « Μάνος Λοΐζος», «Εν αρχή είν' ο Καζαντζίδης», «Είναι γλεντζές, πίνει γάλα», «Δώδεκα πόντους και μισό», «Να συλληφθεί το ντουμάνι», « Μάγκες πιάστε τα γιοφύρια» καθώς και την μεταγραφή «Άσμα ασμάτων». Είναι παντρεμένος με την σκηνοθέτιδα Ράια Μουζενίδου και έχει γράψει μαζί της τα θεατρικά έργα «Εν βρασμώ ψυχής» και «Ο γολγοθάς μιας ορφανής ανύπαντρης μητέρας» (σάτιρα). Έχει γράψει και παρουσιάσει αναρίθμητες τηλεοπτικές εκπομπές και συνεργάστηκε ως στιχουργός σε δεκάδες ταινίες και musical. Ανάμεσά τους : «Γλυκιά Ίρμα» με την Έλλη Λαμπέτη, « Εύθυμη χήρα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, «Άννυ», «Ο Δρόμος» και πολλά άλλα. Κυκλοφορούν τρία βιβλία με τραγούδια του: «Τα τραγούδια γράφουν την ιστορία τους», «Εκατό ανέκδοτα τραγούδια» και «Τα τραγούδια μου».
Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και διατέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Μουσικοσυνθετών Ελλάδος. 
Ανέλαβε δημοσιογραφικές αποστολές στην Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη, Ασία και Αφρική.Έχει τιμηθεί με βραβείο δημοσιογραφικού διαγωνισμού ΕΣΑΤ (1965), το βραβείο Μπότση (1995),το βραβείο Παυσανία (2009). Η ΕΣΗΕΑ τον τίμησε επίσης για την προσφορά του, απονέμοντάς του το ανώτατο βραβείο της "ΞΕΝΟΦΩΝ" (2009). Έχει βραβευθεί από τον δήμο Αθηναίων δύο φορές και είναι επίτιμος δημότης του δήμου Πατρέων και Μήθυμνας. 
Έχει γράψει περί τα 1200 τραγούδια με τους πιο σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές. Έχει μεταφράσει ποίηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, του Πάμπλο Νερούδα και του Ναζίμ Χικμέτ. Ο δίσκος του «Ο Δρόμος», με αντίτυπα άνω του 1.000.000, κατέχει το ελληνικό ρεκόρ πωλήσεων. Έχει δύο παιδιά, τον Νότη (δημοσιογράφο) και την Υακίνθη (ηθοποιό) και δύο εγγόνια, την Μαρία-Νεφέλη και τον Λευτέρη. Είναι γνωστός οπαδός της ΑΕΚ.

Τίτλοι Βιβλιων του (2011) Thalassa, Μίλητος (2011) Θάλασσα, Μίλητος (2010) Μάγκες πιάστε τα γιοφύρια..., Εκδόσεις Καστανιώτη (2010) Μάγκες πιάστε τα γιοφύρια..., Εκδόσεις Καστανιώτη (2010) Το βρώμικο '89, Κάκτος (2009) Δώδεκα πόντους και μισό, Εκδόσεις Καστανιώτη (2007) Εν αρχή ην ο Καζαντζίδης, Εκδόσεις Καστανιώτη (2006) Είναι γλεντζές, πίνει γάλα, Εκδόσεις Καστανιώτη (2006) Τα τραγούδια γράφουν την ιστορία τους, Ιανός [κείμενα, στίχοι] (2006) Τα τραγούδια γράφουν την ιστορία τους, Ιανός [κείμενα, στίχοι] (2004) 100 ανέκδοτα τραγούδια, Ιανός (2004) 100 ανέκδοτα τραγούδια, Ιανός (2004) Να συλληφθεί το ντουμάνι!, Εκδόσεις Καστανιώτη (2002) Thalassa, Τοπίο (2002) Θάλασσα, Τοπίο (2002) Όλα είναι ένα ψέμα, Εκδόσεις Καστανιώτη (2002) Τα τραγούδια μου, Κάκτος (2000) Ζω από περιέργεια, Εκδόσεις Καστανιώτη (2000) Μάνος Λοΐζος, Κάκτος (1996) Τα τραγούδια μου, Κάκτος (1995) Οι παλιοί συμμαθητές, Εκδόσεις Καστανιώτη
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα (2012) Εν βρασμώ ψυχής, Δίπυλον Εντός των Τειχών (2012) Ο Γολγοθάς μιας ορφανής ανύπαντρης μητέρας, Δίπυλον Εντός των Τειχών (2011) Το ελληνικό τσίγκινο παιχνίδι, Gramma (2010) Κίτρινο και μαύρο, Περι Τεχνών (2008) Γιώργος Νταλάρας: Σαν τραγούδι μαγεμένο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2008) Στέλιος Καζαντζίδης: "Εγώ είμαι ένας τραγουδιστής", Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (2006) Ο γολγοθάς μιας ορφανής ανύπαντρης μητέρας, Ιανός (1997) Έρωτας σε πρώτο πρόσωπο, Κέδρος
Μεταφράσεις (2011) Shakespeare, William, 1564-1616, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Δίπυλον Εντός των Τειχών (1995) Άσμα ασμάτων, Εκδόσεις Καστανιώτη
Στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου εχουν μελοποιήσει .. Μ. Λοϊζος, Γ. Σπανός, Σ. Ξαρχάκος, Χ. Νικολόπουλος, Μ. Θεοδωράκης, Μ. Πλέσσας, κά.. Τραγουδούδησαν : Καζαντζίδης, Χ. Αλεξίου, Γ. Νταλάρας, Β. Μοσχολιού, Γ. Μπιθικώτσης, Γ. Πάριος, Δ. Γαλάνη, ΜΑΒΙΛΗ ΑΛΕΚΑ, ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΑΛΙΜΠΕΡΤΗ ΑΛΕΚΑ, ΚΟΚΟΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, ΜΗΤΣΙΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΚΩΧ ΜΑΡΙΖΑ, ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, ΛΟΙΖΟΣ ΜΑΝΟΣ, ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ ΒΙΚΥ, ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΣ, ΚΑΛΑΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ ΜΑΡΙΑ, ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, ΓΑΛΑΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΠΑΡΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΑΡΕΖΗ ΤΖΕΝΗ, ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ κ.ά.

_____________________
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Δωρεάν προβολές για τους νέους του Δήμου Μαραθώνα




Η πρωτοβουλία ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ του Δήμου Μαραθώνα ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΤΗ ΒΙΑ ΤΟΝ ΕΚΦΑΣΙΣΜΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ διοργανώνει δυο ακόμη προβολές ταινιών για τους νέους της περιοχής μας και τις οικογένειές τους με ελεύθερη είσοδο.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 Φεβρουαρίου 2013 στις 7μ.μ. στο Λύκειο Ν. Μάκρης:
για νέους Λυκείου και μεγαλύτερους
"ΤΟ ΤΑΞΙ"
του Κάρλος Σάουρα
(Ισπανική αντιφασιστική ταινία)
~~~~~~
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 Φεβρουαρίου 2013 στις 11 π.μ. στον κιν/φο ΑΛΙΚΗ:
για ηλικίες δημοτικού
"ΑΖΟΥΡ ΚΑΙ ΑΣΜΑΡ"
Του Μισέλ Οσελό (κινούμενα σχέδια, μεταγλωττισμένο).
Με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρισης Δήμου Μαραθώνα.

Μια πρόταση ψυχαγωγίας, μια ευκαιρία συνάντησης για να αναζωογονήσουμε αξίες και αρχές που δεν θα επιτρέψουν στη βία το μίσος τη βαρβαρότητα να παρασύρουν τους νέους στην οπισθοδρόμηση.
Μια αφορμή να ξεκινήσουν οι νέοι τη δική τους πρόταση-απάντηση στον εκφασισμό.