~

............................................... "Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"
Μαραθώνας είναι κωμόπολη της βορειοανατολικής Αττικής και έδρα του "Δήμος Μαραθώνος" ομώνυμου δήμου. Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την "Μάχη του Μαραθώνα" ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών.
Πήρε την ονομασία της από τον τοπικό ήρωα Μάραθο. Αργότερα (στην αρχαιότητα) ιδρύθηκαν στην περιοχή και οι πόλεις "Προβάλινθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Προβάλινθος" και "Τρικόρυθος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τρικόρυθος" οι οποίες μαζί με το Μαραθώνα αποτέλεσαν την "Τετράπολη (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Τετράπολη" της Αττικής. Από το Μαραθώνα προέρχονται οι όροι "Μαραθωνοδρόμος (δεν έχει γραφτεί ακόμα)" "Μαραθωνοδρόμος" και "Μαραθώνιος"
"Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια".

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Ομιλια Αλέξη Τσίπρα στην Carta Abierta


Αποσπάσματα ομιλίας του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα , στην Carta Abierta/22.12.12/ 

Αν ήξερα ότι έχουμε τόσο θερμούς φίλους στην Αργεντινή, θα ξεκινούσα τη μεγάλη προεκλογική εκστρατεία από το Μπουένος Άιρες.
Μεγάλη χαρά και συγκίνηση να βλέπουμε ένα λαό που έρχεται να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό.
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και ο ελληνικός λαός έχουν γίνει το ελληνικό και διεθνές πειραματόζωο μιας συστημικής κρίσης, μιας κρίσης που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.




Βρισκόμαστε σε μια γενικευμένη οικονομική κρίση, θα’ λεγε κανείς ότι είναι σα να βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, μόνο που σε αυτόν τον πόλεμο δεν πολεμούν μεταξύ τους λαοί και έθνη, αλλά από τη μια μεριά είναι οι δυνάμεις της εργασίας και από την άλλη οι δυνάμεις του χρηματοπιστωτικού κερδοσκοπικού κεφαλαίου. Σε αυτές τις συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, θέλω να σας εξηγήσω πως τα συμφέροντα των εργαζομένων στην Ελλάδα, του Νότου και του Βορρά, είναι ταυτόσημα με αυτά του λαού της Λατινικής Αμερικής και του υπόλοιπου κόσμου.
Η κρίση, η ελληνική και των χωρών του Ευρω-Νότου, προέκυψε ως ένα πρόβλημα ανταγωνισμού στην Ευρώπη σε σύγκριση με τις ανταγωνιστικές οικονομίες του Ευρω-Βορρά. Η στρατηγική των νεοφιλελεύθερων ηγεσιών του Βορρά και της κας Μέρκελ είναι να συμπιέσει τις οικονομίες του Νότου, κρατώντας χαμηλά και τους μισθούς των εργαζομένων του Βορρά. Ώστε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργεί ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τις εξαγωγές της βιομηχανίας του Βορρά. Είναι, όμως, μια πολιτική η οποία είναι αδιέξοδη, κοντόφθαλμη και επικίνδυνη. Μπορεί να δημιουργεί κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, τους τραπεζίτες, του βιομηχάνους, αλλά βάζει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία και σταθερότητα. Διότι η συνεχόμενη ύφεση των οικονομιών του Νότου πέρα από το ότι δημιουργεί συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, απειλεί με επιβράδυνση την παγκόσμια οικονομία. Άρα, εξ αντανακλάσεως απειλεί και τις χώρες και τις οικονομίες που δεν έχουν επιλέξει τη νεοφιλελεύθερη οδό, όπως τις οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών όπως η Αργεντική, η Βραζιλία, η Λ.Αμερική, οικονομίες που στηρίζουν τις πολιτικές της αναδιανομής. Αλλά για να μπορέσει κάποιος να εξάγει, πρέπει να βρίσκει κάποιον έτοιμο να αγοράσει. Έχουμε ένα κοινό συμφέρον οι λαοί του κόσμου, να σταματήσουμε αυτή την καταστροφική στρατηγική της κας Μέρκελ, που είναι κερδοφόρα μόνο για τον τραπεζικό τομέα.

Έχουμε φτάσει να έχει η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια 26% ανεργία, ενώ στους νέους πλησιάζει το 50%. Βιώνουμε ένα τραγικό φαινόμενο μιας νέου τύπου μετανάστευσης. Αυτή τη φορά δεν φεύγουν από τη χώρα οι ανειδίκευτοι εργάτες, αλλά φεύγει το πιο εξειδικευμένο προσωπικό. Η χώρα χάνει το πιο δυναμικό της κομμάτι, το αναγκαίο για να οργανώσει την ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, η φτώχεια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο.
Η απότομη μετάβαση από ένα καθεστώς κοινωνικής σταθερότητας έχει γεμίσει με απελπισία τον ελληνικό λαό. Έχουμε πάνω από 3000 αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό να πάρει τα πράγματα στα χέρια του, να μην απελπιστεί. Προσπαθούμε να τον πείσουμε ότι υπάρχουν παραδείγματα λαών που πέρασαν δυσκολίες, αλλά πίστεψαν στις δυνάμεις τους και κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση με αξιοπρέπεια. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι χρησιμοποιούν ως όπλο τον φόβο και προσπαθούν να παραχαράξουν την πρόσφατη οικονομική ιστορία.
Παίζουν πλάνα από αυτά που δημιούργησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που και οι ίδιοι εφαρμόζουν. Προσπαθούν να παρουσιάσουν τα θύματα ως θύτες και τους θύτες ως θύματα.
Εμείς από την άλλη προσπαθούμε να δείξουμε ότι αναγνωρίζουμε και τις ομοιότητες και τις διαφορές. Όχι να αντιγράψουμε ένα μοντέλο αλλά να δείξουμε ότι πάντα υπάρχει άλλος δρόμος, όταν ο δρόμος που ακολουθείται είναι αδιέξοδος.
Αντιλαμβανόμαστε ότι το παράδειγμα της Αργεντινής, μετά το 2003, ενοχλεί και ενοχλεί γιατί είναι παράδειγμα που πάει κόντρα στο νεοφιλελεύθερο παράδειγμα που έχει την ηγεμονία.
Εμείς θέλουμε να αναδείξουμε τι πρέπει να αποφύγει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε αυτή την κατάσταση που οδήγησαν την Αργεντινή τα ληγμένα φάρμακα του ΔΝΤ. Ληγμένα φάρμακα που δίνουν και στην Ελλάδα τώρα, για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Έχουν λήξει από το 2001, όταν τα έδωσαν σε εσάς. Παράδοξο, ενώ βλέπουν ότι το φάρμακο είναι χειρότερο από την ασθένεια, αντί να το αλλάξουν ενισχύουν τη δόση.
Έτσι, ενώ όταν μπήκαμε στο μηχανισμό είχαμε χρέος 120% του ΑΕΠ, σήμερα έχουμε 170%, μετά από τρία χρόνια προσαρμογής και του χρόνου θα έχουμε 190%
Να σας εξηγήσω γιατί η ελληνική περίπτωση είναι διαφορετική. Η Ελλάδα έχει ως νόμισμα το ευρωπαϊκό νόμισμα. Αυτό μετατρέπει την Ελλάδα στην κρίσιμη εκείνη χώρα, όπου οι εξελίξεις δεν αφορούν μόνο αυτή, αλλά όλη την Ευρώπη. Η οικονομία της Ελλάδας είναι το 2,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Τόση φασαρία για το τι γίνεται στην Ελλάδα.
Η Αργεντινή είχε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη και αφέθηκε στην τύχη της. Πιθανή κατάρρευση της Ελλάδας θα σημαίνει κατάρρευση της Ευρώπης. Κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών, σημαίνει και των ιταλικών και των ισπανικών. Ντόμινο για όλες τις οικονομίες. Και τότε αυτή που θα αποφασίσει να φύγει δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Γερμανία.
Η Ελλάδα μπορεί από πειραματόζωο να μετατραπεί σε χώρα ελπίδας για όλη την Ευρώπη. Γι’ αυτό και στις εκλογές του Ιούνη είχαμε όλη αυτήν την επίθεση από τα διεθνή μίντια και από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό που φοβούνται είναι ότι η μικρή Ελλάδα, αν έρθει στην εξουσία ο λαός θα γίνει ο κόκκος άμμου οπου θα μπει στα γρανάζια της ευρωπαϊκής πολιτικής να σταματήσει τη λιτότητα.
Μπορεί να σας φανεί παράξενο αλλά είμαστε όπως οι επιστήμονες την εποχή του Μεσαίωνα. Δεν λέμε βέβαια ότι η γη γυρίζει, αλλά λέμε κάτι εξίσου προφανές, ότι η λιτότητα καταστρέφει και οι αντίπαλοί μας μας στέλνουν στην Ιερά Εξέταση των μίντια που ελέγχουν. Είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι στο τέλος ο Διαφωτισμός θα νικήσει τον Μεσαίωνα και η ελπίδα τον φόβο.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Έγινε η παρουσίαση στην αίθουσα του ΔΣΑ του νέου βιβλίου του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΧΑΙΡΑ με τίτλο "ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ (1821-2012) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ"







Την Τετάρτη το βράδυ έγινε με επιτυχία η παρουσίαση του νέου βιβλίου του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΧΑΙΡΑ με τίτλο "ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ (1821-2012)ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ" των εκδόσεων «Προσκήνιο - ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΔΕΡΑΤΟΣ», στην κατάμεστη -από φίλους του συγγραφέα- αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ακαδημίας 60.
Για τον συγγραφέα και το βιβλίο μίλησαν οι: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου, ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΗΣ, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου.
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΞΙΝΟΣ, Δικηγόρος (πρώην πρόεδρος Δ.Σ.Α.) δεν κατάφερε να παραστεί και κείμενό του διάβασε ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΔΕΡΑΤΟΣ, Σκηνοθέτης – εκδότης.

Στο βήμα ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΗΣ, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου.
Ο Καθηγητής ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ, μιλά για τον αγωνιστή 
και συγγραφέα Ευάγγελο Μαχαίρα αλλά και με καταγγελτικό λόγο
για την δεινή θέση που βρίσκεται η Ελλάδα μετά από τρία
αντισυνταγματικά μνημόνια και η ελπίδα του Ελληνικού λαού 
είναι σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση να έρθει στην Εξουσία.





ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ: Αμυκλών 19, Χαλάνδρι 152 31
Τηλ.: 210 6726.600 – Fax: 210 6711.004

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Η φλόγα του Μαραθωνίου για πρώτη φορά στην Κύπρο


 Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012, 

Φθάνει την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά στην Κύπρο η φλόγα του Μαραθώνα για τον τρίτο Διεθνή Μαραθώνιο Λευκωσίας, που οργανώνουν την Κυριακή το Ίδρυμα Αθανάσιος Κτωρίδης και ο Δήμος Κυπριακής πρωτεύουσας. Η φλόγα του Μαραθώνα θα φθάσει στο αεροδρόμιο Λάρνακας και από εκεί θα μεταφερθεί στη Λευκωσία με δρομείς, μέσω του παλιού δρόμου Λάρνακας - Λευκωσίας.
Οι μαραθωνοδρόμοι-λαμπαδηδρόμοι αναμένεται να φτάσουν στην είσοδο της Λευκωσίας αύριο το απόγευμα και, αφού περάσουν από διάφορες κεντρικές οδούς, η φλόγα θα καταλήξει στην ιστορική Πύλη Αμμοχώστου, όπου θα την παραλάβει ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος  Γιωρκάτζης και θα γίνει η τελετή της Αφής.
Μεταξύ των μαραθωνοδρόμων-λαμπαδηδρόμων είναι αθλητές που άφησαν τη σφραγίδα τους στον κυπριακό και ελλαδικό χώρο, όπως οι Ελένη Αρτυματά, Απόστολος Παρέλης, Σπύρος Σπύρου, Κυριάκος Ονησιφόρου, Άντρη Αβραάμ, Δώρα Κυριάκου, Πάρης Παπαέλληνας (πρεσβευτής Fair Play) και Δημήτρης Αραούζος.
Ο Νάσος Κτωρίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος Αθανάσιος Κτωρίδης, δήλωσε ότι η μεταφορά της φλόγας από τον τύμβο του Μαραθώνα στη Λευκωσία «είναι από μόνη της βαρυσήμαντο πολιτιστικό γεγονός, το οποίο θα προσθέσει διάρκεια και νόημα στη γιορτή της πόλης μας. Φέτος θέλουμε να κινητοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους της Λευκωσίας».
Όλα τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τα «δικαιώματα συμμετοχής» των εγγραφών των δρομέων καθώς επίσης και άλλων εισφορών θα αποδοθούν με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής στο φιλανθρωπικό ταμείο «Σεβαστοί μου Φίλοι» του ιδρύματος Αθανάσιος Κτωρίδης και στους κοινωφελείς οργανισμούς «Ένα όνειρο μια ευχή», «Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου», «Σύνδεσμος Γονέων & Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών» και Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας.

Όλα τα έσοδα από τις εγγραφές για τον Αγώνα Δρόμου Κοινωνικής Προσφοράς «UNICEF RUN» 1.000μ. θα αποδοθούν στην UNICEF.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα - Ξενάγηση στην Περιοδική Έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Δήμος Μαραθώνα 
Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα - Ξενάγηση στην Περιοδική Έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ_pagenumber.001
πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση


________________________________
* από::  Νέα Ανατολικής Αττικής